REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panna cotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutný dezert z Itálie. Panna cota v překladu znamená “vařená smetana”.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 mlsmetany (33 % tuku)
3 ksplátky želatiny
1 ksvanilkového lusku
1 ksmenší skořice
4 lžícecukru
Na ozdobu:
500 gdrobného ovoce (jahody, maliny ...)
20 gnasekané ořechy nebo pistácie
1 ksčokolády na vaření
1 lžíceovocné šťávy (jahodová, malinová ...)
1 balíčekvanilkového cukru
formy na panna cotu

Postup:

1. Cukr, kousek skořice a vydlabaný vanilkový lusk i s dření povaříme 15 minut se smetanou
2. Z povařené smetany vytáhneme lusk a skořicovou kůru, přidáme plátky želatiny a za stálého míchání želatinu rozpustíme
3. Připravíme si formičky na panna cottu (místo originálních forem lze využít například obaly od jogurtů), vypláchneme je studenou vodou a ihned naplníme teplou smetanou
4. Základ dezertu dáme nejméně na 4 hodiny do lednice vychladit
5. Několik bobulí drobného ovoce si odložíme na ozdobu, zbytek smícháme s vanilkovým cukrem a ovocnou šťávou nejlépe pomocí ručního mixéru
6. Ovocné pyré rozdělíme na čtyři dezertní talíře, na rozmixované ovoce postavíme vždy porci krémové panana cotty, které jsme vyklopili tak, že jsme formy na chvíli postavily do horké vody
7. Jednotlivé porce zdobíme kousky odloženého ovoce, čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili rozpuštěním čokolády v horké lázni nebo pomocí mikrovlnné trouby a nasekanými ořechy nebo pistáciemi.

Doporučení:

Panna cottu můžeme zdobit i lístky máty, ovocnými polevami, ovocnými omáčkami …

Poznámka:

V některých receptech radí formy na panna cottu vymastit olejem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy