Tradiční italský dezert obsahující ovoce a ořechy, vzdáleně se podobá našemu biskupskému chlebíčku.
Ingredience:
120 g | pražených lískových oříšků |
120 g | opražených mandlí |
100 g | medu |
80 g | kandované citrusové kůry |
70 g | másla |
60 g | sušených meruněk |
60 g | cukru krupice |
60 g | polohrubé mouky |
2 lžíce | hořkého kakaa |
1 lžička | mleté skořice |
1/4 lžičky | mletého kardamomu |
1/4 lžičky | strouhaného muškátového oříšku |
1/4 lžičky | lžidrceného hřebíčkučky |
2 ks | vajec |
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče | |
moučkový cukr na posypání | |
máslo na vymazání |
Postup:
1. Do mísy dáme na hrobo nasekané opražené lískové ořechy i mandle, na jemno nasekanou citrusovou kůru, na drobno nakrájené meruňky, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promícháme
2. Do jiné mísy prosijeme polohrubou mouku s kakaem, přidáme mletou skořici, mletý kardamom, na jemno nastrouhaný muškátový oříšek, drcený hřebíček vše dobře promícháme a obě připravené směsi spolu promícháme
3. Do kastrůlku dáme máslo, přidáme krupicový cukr, med a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí, potom směs zvolna provaříme dokud nezhoustne a nezačne tmavnout, pak sundáme z tepla, necháme vychladnout a nakonec vmícháme vejce a připravenou sypkou směs
4. Dortovou formu vymažeme máslem, naplníme připravenou směsí, povrch uhladíme navlhčenou lžící, vložíme do trouby a pečeme při 160 °C asi 40 minut, ve formě necháme vystydnout, pak překlopíme, posypeme silnou vrstvou moučkového cukru a krájíme až druhý den.
V aluminiové fólii vydrží několik týdnů, ale nedává se do lednice.