REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panna cotta, rebarborové chutney, domácí trubička od Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z originálních receptů Pavla Berky, světoznámého československého návrháře, který našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. V receptu najdete i video recept!


Ingredience:
Počet porcí: 4
Panna cotta:
300 mlsmetany ke šlehání
90 mlplnotučného mléka
50 gbílé čokolády
25 gcukru krupice
3 ksplátky želatiny
Rebarborové chutney:
4-5 ksrebarbory
30 gcukru krupice
voda
Domácí trubičky:
50 gcukru moučka
50 gmásla
25 ghladké mouky
2 ksbílků

Postup:
  1. Plátky želatiny namočíme do studené vody na přibližně 5 minut aby nám želatiny povolila. Zatím si v kastrolu smícháme smetanu, mléko a cukr. Dáme na plotnu a na mírném ohni přivedeme k varu. Občas promícháme aby se nám smetana neusazovala na dně kastrolu. V bodu varu smetanu odstavíme z ohně a přidáme na kostky nalámanou čokoládu. Mícháme až se čokoláda zcela rozpustí. Želatinové plátky vyždímáme a přidáme do směsi. Pořádně promícháme. Želatina by se nám měla taktéž rozpustit. Směs nalijeme přes cedník do formiček a dáme do lednice uležet na 4 – 6 hodin.
  2. Bílky oddělíme od žloutků, dáme je do misky a vidličkou rozšleháme (žloutky využijeme v jiném receptu, např. na domácí majonézu). V jiné misce utřeme máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu, spolu s cukrem dohladka. Postupně po lžících přidáváme rozšlehané bílky. Každou lžíci bílků bychom měli dokonale zapracovat do máslové směsi. Používáme přitom silikonovou stěrku. Postupně zapracujeme všechny bílky. Přidáme mouku a ještě naposled důkladně promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.
  3. Rebarboru umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu a zasypeme cukrem. Přilijeme přibližně 100 ml vody a na mírném ohni pomalu vaříme. Pokud se nám zdá, že směs stále příliš hustá můžeme postupně ještě přidávat vodu. Výsledné chutney by mělo mít konzistenci džemu. Rebarboru není nutné zcela rozvařit, mnohem chutnější výsledek bude když se v chutney budou nacházet i kousky nerozvařené rebarbory.
  4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na pečící papír položíme šablonu s kruhem o průměru přibližně 7 cm. Pomocí špachtle, nebo plochého nože rozetřeme směs na trubičky na připravenou šablonu. Vrstva by neměla být silnější než 1 mm. Pomocnou šablonu sundáme a těsto pečeme ve vyhřáté troubě 5 – 6 minut. Po upečení těsto vyndáme z trouby a za pomocí vařečky ihned zarolujeme.
  5. Vychladlou panna cottu servírujeme v misce, ve které jsme jí chladili, s vrstvou rebarborového chutney a domácí trubičkou. Můžeme ozdobit lístkem máty. Dobrou chuť!
Doporučení:

Poznámka:

Pavel Berky navrhl, kromě jiného, krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy