REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělou páj ze sezónních surovin. Recept podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra.


Ingredience:
Na 1 páj o průměru 28-30 cm:
Křehké těsto:
250 ghladká mouka
140 gmáslo
45 gstudená voda
35 gcukr krupice
1 gsůl
Náplň:
600 gkondenzované slazené mléko
500 grozmačkané pyré z ve slupce upečených batátů
10 gmletá skořice
10 grum
7 gmuškátový oříšek
7 gmletý zázvor
4 gsůl
4 ksvelká vejce
Sněhové pusinky s mučenkou:
150 gcukr krupice
40 gmučenkové pyré
40 gbílky

Postup:
  1. Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout.
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  3. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).
  4. Připravíme si náplň; metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  5. Sněhové pusinky; ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
  6. Vychladlou páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.
Doporučení:

Co na to Vinselekt Michlovský? Víno a jídlo je neodmyslitelnou součástí slavnostních chvil. Pokud správně snoubíte chutě, zažijete nadpozemské chvíle pro vaše smysly. Lenka Michlovská doporučila podávat k páji ze sladkých brambor Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů.

Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský – Hrozny pochází z regulované sklizně. Víno kvasilo a dlouhodobě zrálo na jemných kvasničních kalech ve velkém 6.000 litrovém sudu z francouzského dubu. Nazrálý ležácký buket lučního medu, Créme Brulée a mandlového likéru doprovází plnost a opulentnost s decentní lanýžovou desertností.

Jen to čtete a cítíte tu božskou kombinaci? Výborně! Užijte si posezení s přáteli v doprovodu těchto nebeských chutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy