REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělou páj ze sezónních surovin. Recept podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra.


Ingredience:
Na 1 páj o průměru 28-30 cm:
Křehké těsto:
250 ghladká mouka
140 gmáslo
45 gstudená voda
35 gcukr krupice
1 gsůl
Náplň:
600 gkondenzované slazené mléko
500 grozmačkané pyré z ve slupce upečených batátů
10 gmletá skořice
10 grum
7 gmuškátový oříšek
7 gmletý zázvor
4 gsůl
4 ksvelká vejce
Sněhové pusinky s mučenkou:
150 gcukr krupice
40 gmučenkové pyré
40 gbílky

Postup:
  1. Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout.
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
  3. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).
  4. Připravíme si náplň; metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  5. Sněhové pusinky; ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
  6. Vychladlou páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.
Doporučení:

Co na to Vinselekt Michlovský? Víno a jídlo je neodmyslitelnou součástí slavnostních chvil. Pokud správně snoubíte chutě, zažijete nadpozemské chvíle pro vaše smysly. Lenka Michlovská doporučila podávat k páji ze sladkých brambor Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů.

Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský – Hrozny pochází z regulované sklizně. Víno kvasilo a dlouhodobě zrálo na jemných kvasničních kalech ve velkém 6.000 litrovém sudu z francouzského dubu. Nazrálý ležácký buket lučního medu, Créme Brulée a mandlového likéru doprovází plnost a opulentnost s decentní lanýžovou desertností.

Jen to čtete a cítíte tu božskou kombinaci? Výborně! Užijte si posezení s přáteli v doprovodu těchto nebeských chutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy