Zavařený džem z ostružin ochucených hřebíčkem, skořicí, cukrem a citronovou šťávou.
Ingredience:
Recept na 1 l džemu: | |
500 g | ostružin |
250 g | želírovacího cukru |
1 lžička | mletého hřebíčku |
1 lžička | skořice |
1 lžíce | citrónové šťávy |
Postup:
1. Ostružiny přebereme, propláchneme a necháme okapat
2. Ovoce lehce rozmělníme a dáme do hrnce
3. Přidáme lžičku drceného hřebíčku a skořice, cukr
4. Přilijeme citrónovou šťávu 5. Za stálého míchání směs uvedeme do varu, snížíme teplotu, aby nám směs jemně probublávala a cca 15 minut vaříme
6. Horkým džemem plníme menší sklenice, které ihned dobře uzavřeme
7. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C
8. Skladujeme v chladnu a temnu.
Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.