Vitamín A, E, K nebo také vitamín C, který naše tělo v období deštivých dní obzvláště ocení. Přesně to obsahují ostružiny, v nichž navíc najdete i vysoký obsah železa, zinku, fosforu či hořčíku, draslíku a vápníku. Kromě toho mají antioxidační i detoxikační účinky a skvěle se tak postarají o pročištění organismu. Tenhle recept je jedna z možností, jak zralé ostružiny využít a skombinovat, v tomto případě, s jablky a vlašskými ořechy.
Ingredience:
500 g | bio ostružin |
300 g | bio jablek |
2 balení | bio želírovacího cukru |
1 hrst | bio vlašských ořechů |
šťáva z bio citronu | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Ostružiny i jablka omyjte, jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Podlijte je vodou a poduste, dokud nezměknou.
- Následně k nim přidejte rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru a vařte, dokud směs nezhoustne.
- Vmíchejte nasekané vlašské ořechy a citronovou šťávu podle chuti.
- Džem naplňte do čistých sklenic, pořádně zavíčkujte, obraťte víčkem dolů a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Hotový džem skladujte v suchu a chladu.