Den odleželé ostružiny smíchané s želírovacím cukrem, povařené s citronovou šťávou a kůrou.
Ingredience:
1 kg | ostružin |
1 kg | želírovacího cukru |
citronová šťáva z 1 citronu | |
citronová kůra z 1/2 citronu |
Postup:
1. Ostružiny očistíme, opláchneme a necháme okapat
2. V kastrolu se silným dnem promícháme ostružiny s želírovacím cukrem a necháme stát do druhého dne
3. Pak přidáme citronovou šťávu a dobře omytou nakrájenou citronovou kůru, za průběžného míchání přivedeme k varu a povaříme 10-15 minut do zhoustnutí
4. Vyjmeme citronovou kůru, horký džem naplníme do čistých skleniček, dobře je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zvlášť pikantní chuť dosáhneme, když krátce před naplněním do džemu přidáme trochu rumu nebo ostružinový likér.