Pečené košíčky plněné náplní z ořechů, cukru, medu, rumu a mléka, přelité rozpuštěnou čokoládou, zdobené cukrovým zdobením, kokosem nebo mandlemi.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
150 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
1 ks | žloutku |
Na náplň: | |
1 lžička | perníkového koření |
4 lžíce | rumu |
1 lžíce | medu |
100 ml | mléka |
150 g | mletých ořechů |
100 g | moučkového cukru |
mleté piškoty podle potřeby | |
Na dohotovení: | |
100 g | čokolády na vaření |
40 g | 100% tuku |
Na ozdobení: | |
cukrové zdobení | |
kokos | |
mandle |
Postup:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme moučkový i vanilkový cukr, změklé na menší kousky nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto
2. Pak kousky těsta vtlačíme ke stěnám plechových formiček na košíčky tak, aby prostředek zůstal prázdný a pečeme v troubě při 180 °C dozlatova (asi 15 minut), ještě teplé vyklopíme a necháme vychladnout
3. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme med, přivedeme k varu a do vroucího mléka nasypeme na jemno mleté ořechy, krátce povaříme, přidáme moučkový cukr, rum, perníkové koření a vše promícháme (pokud je náplň příliš řídká, zahustíme ji na jemno mletými piškoty)
4. Připravenou náplň rozdělíme do košíčků, přelijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili s tukem ve vodní lázni a ozdobíme cukrovým zdobením, kokosem nebo nasekanými mandlemi.