Ochutnejte božskou podzimní páj od Josefa Maršálka! Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí. Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.
Ingredience:
Křehké těsto: | |
250 g | hladké mouky |
140 g | másla |
45 g | studené vody |
35 g | cukru krupice |
1 g | soli |
forma průměr 28-30 cm | |
mouka na pracovní plochu, olej | |
Náplň: | |
7 ks | velkých vajec |
300 g | nahrubo ořechů (pekanové, vlašské, lískové, mandle) |
210 g | tmavého třtinového cukru |
100 g | melasy |
100 g | medu |
45 g | ozpuštěného másla |
6 g | soli |
1/2 lžičky | mleté skořice |
1/4 lžičky | mletého hřebíčku |
Postup:
- Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta, necháme 2 hodiny odpočinout v lednici
- Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj, dobře přitiskneme ke dnu a okrajům
- Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží
- Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut
- Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme)
- Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme, po vychladnutí lehce pocukrujeme
- Připravíme náplň; všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední
- Nalejeme na předpečený základ a pečeme při 160 °C 35-40 minut
- Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu
- Dozdobíme pocukrovanými vločkami.
Suché svařené rosé, například Frankovka, je skvělým partnerem tohoto dezertu.