REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechová medová páj s melasou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ochutnejte božskou podzimní páj od Josefa Maršálka! Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí. Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.


Ingredience:
Křehké těsto:
250 ghladké mouky
140 gmásla
45 gstudené vody
35 gcukru krupice
1 gsoli
forma průměr 28-30 cm
mouka na pracovní plochu, olej
Náplň:
7 ksvelkých vajec
300 g nahrubo ořechů (pekanové, vlašské, lískové, mandle)
210 gtmavého třtinového cukru
100 gmelasy
100 gmedu
45 gozpuštěného másla
6 gsoli
1/2 lžičkymleté skořice
1/4 lžičkymletého hřebíčku 

Postup:
  1. Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta, necháme 2 hodiny odpočinout v lednici
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj, dobře přitiskneme ke dnu a okrajům
  3. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží
  4. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut
  5. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme)
  6. Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme, po vychladnutí lehce pocukrujeme
  7. Připravíme náplň; všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední
  8. Nalejeme na předpečený základ a pečeme při 160 °C 35-40 minut
  9. Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu
  10. Dozdobíme pocukrovanými vločkami.
Doporučení:

Suché svařené rosé, například Frankovka, je skvělým partnerem tohoto dezertu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy