REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odlehčené kuře na paprice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Projekt Zrozeno v EU přináší ve spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitního drůbežího masa – kuře na paprice.


Ingredience:
Na 3 porce budeme potřebovat:
3 ksporce kuřete (například horní stehna nebo paličky)
1 ksvelká mrkev
1 ksvelká cibule
1/2 ksvětší červené papriky
cca 1 lžičkamleté sladké papriky
50-100 mlplnotučného mléka
libovolné koření dle chuti (použila jsem směs kmínu, pepře, majoránky a sušeného česneku)
olej dle potřeby
sůl dle chuti

Postup:
  1. S přípravou receptu začněte nejlépe den předem, kdy si naložíte kuře do směsi koření a soli. Není to nutné, nicméně když dáte masu alespoň den na marinování, krásně všechny chutě nasaje a bude chutnat daleko lépe. Nicméně pokud vás tlačí čas, prostě maso osolte, okořeňte a pracujte s ním hned.
  2. Dno pekáče vytřete troškou oleje nebo jiného tuku a dejte na něj okořeněné maso. Přidejte očištěnou a na kostky nakrájenou cibuli a mrkev. Papriku do pekáče vložte celou jak je – čili jednu půlku. Podlijte přibližně 1 dcl vody (aby bylo kuře tak na 1 centimetr ponořené), přiklopte poklicí a pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná).
  3. V případě potřeby dolijte vodu, ale uvedené množství by mělo stačit. Poté poklici sundejte a dopečte ještě přibližně čtvrt hodiny, dokud nezezlátne kuřeti kůrčička.
  4. Upečené kuře vyjměte a odložte stranou. Papriku díky upečení teď můžete jednoduše sloupnout od slupky, případně si k tomu můžete pomoci i stažením vidličkou. Zbytek pekáče, tedy zeleninu i s výpekem, přemístěte do mixéru.
  5. Přidejte mletou červenou papriku, případně ještě i sůl, a rozmixujte na omáčku. Tu pak zjemněte mlékem podle toho, jak moc máte rádi omáčku krémovou a kolik vody se vám vypeklo.
  6. Podávat můžete například s rýží, těstovinami, kuskusem či domácím špaldovým knedlíkem.
Doporučení:

Zdroj a více informací na: www.zrozeno.eu

Poznámka:

O projektu „Zrozeno v EU“ – Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroby, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy