Recept na netradiční úpravu brambor, které ale chutnají božsky! Recept pochází z receptáře Jamieho Olivera, snad nejznámějšího anglického kuchaře, autora mnoha kuchařských knih, také moderátora a podnikatele v oblasti gastronomie.
Ingredience:
1,5 kg | brambor |
350 ml | balsamikového octa |
3 lžíce | řepkového oleje |
3 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | čerstvě nasekaného rozmarýnu |
5 ks | červených cibulí |
1 ks | palice česneku |
pepř | |
sůl | |
voda na uvaření brambor |
Postup:
- Očištěné, oloupané brambory nakrájíme na stejně velké kousky na stejně velké kousky, v osolené vodě je vaříme 8 minut, poté je scedíme a necháme důkladně okapat.
- Troubu rozpálíme na 200 °C.
- Připravíme marinádu; smícháme oba oleje spolu s balzamikovým octem, přisypeme rozmarýn, ochutíme solí a pepřem. Do marinády naházíme neoloupané stroužky česneku bez spodní tvrdé části, tu odřízneme. Dále do marinády přidáme oloupanou, na kolečka pokrájenou cibuli, vše zamícháme.
- Do marinády přendáme z cedníku důkladně okapané brambory, opět vše promícháme, celý obsah vysypeme na hluboký plech, kde brambory s marinádou pěkně rozprostřeme po celé ploše.
- Pečeme cca 30 minut, na bramborách by se měl utvořit hnědý povlak, pak je ihned servírujeme jen tak, samotné, například se salátem a tatarskou omáčkou, nebo jako netradiční přílohu, například k pečenému masu nebo rybě.
Rozmarýn lze použít i sušený. Brambory lze nakrájet nejen na kostky, ale také třeba na kolečka nebo měsíčky. Drobné, zámecké, ty stačí přepůlit.