Jednoduchá a levná omáčka z čerstvých hub od naší dopisovatelky paní Maruš.
Ingredience:
500 g | čerstvých hub (různé druhy) |
2 lžíce | hladké mouky (vrchovaté) |
4 ks | bobkového listu |
mléko podle potřeby | |
olej (sádlo) na jíšku | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné a vyprané houby nakrájíme a dáme vařit spolu s bobkovými listy do trochy vody
2. Z mouky a tuku si uděláme světle hnědou jíšku
3. Když jsou houby uvařené, vybereme bobkové listy, přidáme jíšku a podle potřeby přilijeme mléko aby omáčka měla obvyklou hustotu, na kterou jsme zvyklí
4. Osolíme a necháme chvíli provařit
5. Nakonec přidáme trochu octa podle chuti a omáčku můžeme zjemnit kouskem másla.
Podáváme s knedlíkem.Příprava jíšky viz: Jíška.
Poznámka:P.S od paní Maruš – V naší rodině se nikdy nepodávala houbová omáčka s masem. Když jsem poprvé dostala k omáčce nejen knedlík ale i maso, tak mi to připadalo nenormální a dodnes mi to tak připadá. Prostě houby nahrazují maso.