Pokrm našich babiček, na který jsme se jako děti těšili. Jakmile jsou zralé a k vykopání nové brambory z naší zahrádky, vaříme každý rok. Velká dobrota!
Ingredience:
1 kg | nových brambor |
200 g | tvrdého tvarohu (balkánský sýr) |
pažitka | |
máslo | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Nové brambory namočíme do vody, potom oškrábeme tenkou slupku škrabkou, brambory nakrájíme na čtvrtky.
- Brambory zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín vaříme do měkka.
- Slijeme vodu, teplé brambory na talíři přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem (nebo balkánským sýrem), posypeme nasekanou pažitkou.
Skvěle k takto připraveným bramborům chutná vychlazené mléko, kefír, či podmáslí.
Pro začátečníky: Rozkrájené “nové brambory” vaříme cca 15-20 minut. Pokud po zabodnutí nože do brambory ta sama sjede, jsou hotové.
Poznámka:Text foto D. M.