Na drobno pokrájená cibule, orestovaná, zalitá vodou, podušená, zapečená s plátky veky a nastrouhaným sýrem.
Ingredience:
600 g | cibule |
200 g | nastrouhaného sýra |
50 g | másla |
30 g | hladké mouky |
1,25 l | vody |
1,5 dl | bílého vína |
tenké krajíčky bílé veky | |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli očistíme a pak ji nadrobno pokrájenou zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zarestujeme, podlijeme vínem, zamícháme a nakonec přilijeme vodu
2. Cibulový základ osolíme, dochutíme pepřem a asi 35 minut povaříme, pak tekutinu přecedíme a rozvařenou cibulku dáme stranou
3. Dno zapékací mísy pokryjeme krajíčky veky, na tu navršíme připravenou cibuli, kterou hustě posypeme strouhaným sýrem, vrstvy střídáme
4. Nakonec nalijeme do misky velice opatrně cibulový vývar, počkáme, až se polévka vsákne a pak polévku zasypeme nastrouhaným sýrem
5. Misku s polévkou dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a cca 15 minut zapékáme.