Z mléka, hladké mouky, vajíček a koření připravené těstíčko, po lžičkách uvařené ve vodě ve formě noků, servírované s míchanými vajíčky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
250 ml | mléka |
2 lžičky | soli |
2 ks | vejce |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
voda na uvaření noků | |
Na vaječinu: | |
6 ks | vajec |
100 g | slaniny |
tuk a sůl |
Postup:
1. Z ingrediencí na těsto vymícháme tužší těsto, podle potřeby buď doředíme mlékem, nebo naopak přisypeme mouku, těsto necháme odpočinout a do většího kastrolu nebo hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 3 lžičkami soli
2. Slaninu necháme v rendlíku vyškvařit, přidáme vajíčka a vymícháme vaječinu, dosolíme dle vlastní chuti
3. Do vroucí osolené vody hážeme noky, které vykrajujeme polévkovou lžící, vařechou opatrně promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, jakmile vyplavou k povrchu, vaříme ještě cca 2-3 minuty
4. Okapané noky ihned servírujeme na talíře, přidáme umíchaná vajíčka a promícháme.
Noky můžeme na talířích ještě posypat orestovanou cibulkou a nasekanou jarní cibulkou.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová