REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nepečený mramorový dort s jahodami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nepečený dort plněný směsí z tvarohu, ricotty, smetany a želatiny s vložkou jahod.


Ingredience:
Těsto:
200 gmáslových sušenek
180 gmásla
100 gdětských piškotů
tuk na vymazání formy
forma o průměru 22 cm
Náplň:
300 gnízkotučného tvarohu
250 gčerstvých nebo mražených jahod
200 gricotty
130 gpískového cukru
150 mlsmetany ke šlehání
100 mlcitrónové šťávy
3 lžícemleté želatiny
Na ozdobu:
120 gricotty
1 lžícemoučkového cukru
1 lžícesmetany ke šlehání
13 ksdrobných jahod

Postup:

1. Máslové sušenky spolu s piškoty umeleme nebo rozmixujeme
2. Polovinu dávky másla rozehřejeme, chladnoucí máslo vmícháme k sušenkové drti a společně propracujeme, potom vmícháme na kousky rozkrájené zbylé máslo a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí
3. Sušenkovou hmotu vysypeme do formy a rovnoměrně ji prsty přitlačíme na dno i boky formy do výše 6 cm, formu dáme na 30 minut do ledničky
4. Želatinu nabobtnalou ve vodě rozpustíme ve vodní lázni
5. Tvaroh a ricottu vyšleháme s citrónovou šťávou a 100 g cukru dohladka
6. Smetanu našleháme do tuha a po částech ji vmícháme do tvarohové hmoty
7. Kousky jahod jahod rozmixujeme se zbylým cukrem
8. Dvě třetiny dávky želatiny vyšleháme do tvarohové hmoty a zbylou želatinu vešleháme k rozmixovaným jahodám
9. Tvarohovou hmotu vlijeme do formy a rovnoměrně ji rozetřeme zhruba 1,5–
2 cm od horního okraje korpusu
10. Nyní na tvarohovou hmotu rozlijeme jahodový protlak a pomocí špejle ho v kruzích vmícháme do hmoty
11. Povrch dortu uhladíme a necháme v chladu ztuhnout
12. Ricottu vyšleháme s cukrem a smetanou, dort zdobíme krémem a čerstvými jahodami.

Doporučení:

Ricottu lze nahradit tvarohem nebo šlehačkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy