Nepečený dort plněný směsí z tvarohu, ricotty, smetany a želatiny s vložkou jahod.
Ingredience:
Těsto: | |
200 g | máslových sušenek |
180 g | másla |
100 g | dětských piškotů |
tuk na vymazání formy | |
forma o průměru 22 cm | |
Náplň: | |
300 g | nízkotučného tvarohu |
250 g | čerstvých nebo mražených jahod |
200 g | ricotty |
130 g | pískového cukru |
150 ml | smetany ke šlehání |
100 ml | citrónové šťávy |
3 lžíce | mleté želatiny |
Na ozdobu: | |
120 g | ricotty |
1 lžíce | moučkového cukru |
1 lžíce | smetany ke šlehání |
13 ks | drobných jahod |
Postup:
1. Máslové sušenky spolu s piškoty umeleme nebo rozmixujeme
2. Polovinu dávky másla rozehřejeme, chladnoucí máslo vmícháme k sušenkové drti a společně propracujeme, potom vmícháme na kousky rozkrájené zbylé máslo a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí
3. Sušenkovou hmotu vysypeme do formy a rovnoměrně ji prsty přitlačíme na dno i boky formy do výše 6 cm, formu dáme na 30 minut do ledničky
4. Želatinu nabobtnalou ve vodě rozpustíme ve vodní lázni
5. Tvaroh a ricottu vyšleháme s citrónovou šťávou a 100 g cukru dohladka
6. Smetanu našleháme do tuha a po částech ji vmícháme do tvarohové hmoty
7. Kousky jahod jahod rozmixujeme se zbylým cukrem
8. Dvě třetiny dávky želatiny vyšleháme do tvarohové hmoty a zbylou želatinu vešleháme k rozmixovaným jahodám
9. Tvarohovou hmotu vlijeme do formy a rovnoměrně ji rozetřeme zhruba 1,5–
2 cm od horního okraje korpusu
10. Nyní na tvarohovou hmotu rozlijeme jahodový protlak a pomocí špejle ho v kruzích vmícháme do hmoty
11. Povrch dortu uhladíme a necháme v chladu ztuhnout
12. Ricottu vyšleháme s cukrem a smetanou, dort zdobíme krémem a čerstvými jahodami.
Ricottu lze nahradit tvarohem nebo šlehačkou.