Klasický německý bramborový salát bez majonézy oblíbený ke schnitzlu nebo wurstu. Existuje mnoho obdob, někde se přidává nasekaný kopr, kousky sledě nebo slanečka, kousky jablek nebo se do zálivky přidává hořčice.
Ingredience:
1 kg | menších salátových brambor |
6 ks | okurek naložených ve sladkokyselém nálevu |
Na zálivku: | |
2 ks | červené cibule |
2 dcl | nálevu z okurek |
2 lžíce | oleje |
pepř dle chuti | |
je-li nálev kyselejší lžička cukru |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, nesmíme je rozvařit, aby šli krájet na plátky a nerozpadali se (vhodné jsou salátové moučné odrůdy)
2. Vychladlé brambory nakrájíme na 3 mm kolečka a rozložíme do širší mísy, vrstvu brambor prokládáme plátky nakrájené sladkokyselé okurky
3. Červenou cibuli nakrájíme na tenké kroužky a přepůlíme
4. Do hrnku dáme nakrájenou cibuli zalijeme lákem z okurek, přidáme olej, pepř, případně cukr a minutu povaříme
5. Nálev necháme mírně ochladit a přelijeme s ním brambory, až se do nich nasákne šťáva, opatrně 2 lžícemi promícháme, nemusíme lít nálev celý, brambory nesmí v nálevu plavat, musí se jen nasáknout
6. Salát dáme do lednice a necháme vychladit.