Recept podle Ládi Hrušky na koblihy plněné marmeládou nebo povidly, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
3,5 hrnku | hladké mouky |
1 hrnek | vlažného mléka |
3 lžíce | cukru |
1 lžička | rumu |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 ks | žloutku |
1 ks | kostky droždí |
1/5 ks | másla |
špetka soli | |
zavařenina nebo povidla na náplň | |
mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Mléko mírně zahřejeme, dáme do něj rozpustit cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek
2. Prosátou mouku promícháme s vanilkovým cukrem, žloutkem, špetkou soli, většinou másla (1 lžičku necháme na konec přípravy) a vykynutým kváskem, vypracujeme hladké těsto, které pak necháme 30 minut kynout zakryté čistou utěrkou
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a pomocí sklenice nebo formičky vykrájíme kolečka
4. Na polovinu koleček dáme po lžičce marmelády nebo povidel a druhým kolečkem je přikryjeme, kraje pořádně stlačíme, aby zavařenina nevytekla
5. Koblížky naskládáme na tukem vymazaný plech (použít můžete také pečící papír) a necháme odpočinout a kynout dalších 20 minut
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut dozlatova
7. Máslo rozpustíme a promícháme s rumem, ochuceným máslem potřeme koblížky čerstvě vytažené z trouby.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová