Od chvíle, kdy se rozhodnete, že je uděláte až po dobou, kdy je budete servírovat na talíře, uběhne cca čtvrt hodiny! Přitom žádné vaření vody, nic takového …
Ingredience:
1,5 hrnku | studeného mléka |
1,5 hrnku | hrubé mouky |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
1/2 lžičky | soli |
1,5 ks | den starého rohlíku |
2 ks | vejce |
hrubá mouka na vysypání formy | |
máslo na vytření formy | |
forma nejlépe z jenského skla, keramiky - ne plechová! |
Postup:
1. z vajíček opatrně oddělíme žloutky od bílků
2. Do misky nakrájíme jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky, přisypemejeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, přidáme 2 žloutky, asi půl lžičky soli,půlku prášku do pečiva (1 lžička) a zalijeme jedním a půl čtvrtlitrovým hrnkemstudeného mléka, promícháme
3. Ušleháme 2 bílky a hned je lehce vmícháme do výše uvedené hmoty
4. Vezmeme nějakou formu, která dá knedlíkům tvar, mě se osvědčila na bábovku (nejlépe z jenského skla, keramiky, NE plechovou!), vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou
5. Přesuneme do ní těsto a dáme do mikrovlnky “vlnit”, no a pokud máte troubus výkonem 750W, tak to tam nechte prohánět se přesně 8 minut
6. Až se trouba vypne počkejte, cca 1-2 minuty, ať se těsto “uklidní” no a pak knedlík párátkem popíchejte a už jen vyklopte na talíř a nakrájejte ostrým nožem (mně se ideální jeví ten s pilkou).
Pokud máte vajíčka od domácích slípek je knedlík krásně žlutý (můj případ). Pokud vaříte z kupovaných, tak hold bude knedla světlá, ale to jí na chuti nic nesebere.
Poznámka:Recept i fotografie: Štěpán Knichal