REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nákyp z ovesných vloček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký nákyp připravený z vrstvy vloček, podušených švestek, tuhého sněhu z bílků a dalších ingrediencí, zapečený v troubě.


Ingredience:
Rozpis cca na 4 porce:
750 gšvestek
200 gvloček
40 gmásla
2 ksvejce
1 ksvanilkového lusku
1 lmléka
1/4 lčerveného vína nebo jen šťávy z kompotových švestek
1/4 lvody
6 lžicmedu
2 lžičkymleté skořice
2 lžícecitrónové šťávy
1 lžícesolamylu (škrobové moučky)
kousek skořice

Postup:

1. Vanilkový lusk po délce rozkrojíme a dřeň vyškrábeme
2. Mléko, tuk, kůru z citrónu, vanilkový lusk i dřeň povaříme, vmícháme ovesné vločky a vaříme ještě 10 minut při mírné teplotě a za občasného promíchání
3. Vanilkový lusk vytáhneme z kaše a necháme ji trochu vychladnout
4. Mezitím opláchneme švestky, rozpůlíme je a vypeckujeme, společně s citrónovou šťávou, 2 lžícemi medu a celou skořicí je 5 minut dusíme ve 1/
4 l vody a vína nebo kompotové šťávy
5. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky, zbylý med a lžičku mleté skořice utřeme do krému, který vmícháme do kaše, z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho vmícháme do kaše
6. Podušené švestky vyjmeme na síto a necháme okapat, šťávou vzniklou při dušení si dáme stranou
7. Polovinu vločkové kaše nalijeme do zapékací formy, navrch položíme švestky, které zalijeme druhou polovinou kaše, posypeme zbylou skořicí
8. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 25 minut
9. Švestkovou šťávu uvedeme do varu, solamyl rozmícháme v troše vody, vlijeme do šťávy a ještě jednou necháme projít varem
10. Šťávu podáváme k nákypu, pokrm přizdobíme plátky citrónu a snítky meduňky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy