REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nákyp z ovesných vloček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký nákyp připravený z vrstvy vloček, podušených švestek, tuhého sněhu z bílků a dalších ingrediencí, zapečený v troubě.


Ingredience:
Rozpis cca na 4 porce:
750 gšvestek
200 gvloček
40 gmásla
2 ksvejce
1 ksvanilkového lusku
1 lmléka
1/4 lčerveného vína nebo jen šťávy z kompotových švestek
1/4 lvody
6 lžicmedu
2 lžičkymleté skořice
2 lžícecitrónové šťávy
1 lžícesolamylu (škrobové moučky)
kousek skořice

Postup:

1. Vanilkový lusk po délce rozkrojíme a dřeň vyškrábeme
2. Mléko, tuk, kůru z citrónu, vanilkový lusk i dřeň povaříme, vmícháme ovesné vločky a vaříme ještě 10 minut při mírné teplotě a za občasného promíchání
3. Vanilkový lusk vytáhneme z kaše a necháme ji trochu vychladnout
4. Mezitím opláchneme švestky, rozpůlíme je a vypeckujeme, společně s citrónovou šťávou, 2 lžícemi medu a celou skořicí je 5 minut dusíme ve 1/
4 l vody a vína nebo kompotové šťávy
5. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky, zbylý med a lžičku mleté skořice utřeme do krému, který vmícháme do kaše, z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho vmícháme do kaše
6. Podušené švestky vyjmeme na síto a necháme okapat, šťávou vzniklou při dušení si dáme stranou
7. Polovinu vločkové kaše nalijeme do zapékací formy, navrch položíme švestky, které zalijeme druhou polovinou kaše, posypeme zbylou skořicí
8. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 25 minut
9. Švestkovou šťávu uvedeme do varu, solamyl rozmícháme v troše vody, vlijeme do šťávy a ještě jednou necháme projít varem
10. Šťávu podáváme k nákypu, pokrm přizdobíme plátky citrónu a snítky meduňky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy