REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadýchaný nákyp s meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající moučník, ale i případně sladký hlavní pokrm připravený z vajec, moučkového cukru, krupice, čerstvých nebo kompotových meruněk a dalších ingrediencí.


Ingredience:
500 gmeruněk nebo 850 ml meruňkového kompotu
175 gkrupice
150 gmoučkového cukru
50 gmásla nebo rostlinného tuku
50 gmandlí
3/4 lmléka
1 sáčekvanilkového cukru
4 ksvejce
1 kscitronu
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání
sůl

Postup:

1. V hrnci svaříme mléko se špetkou soli, potom tenkým pramínkem přisypáváme krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši
2. Pečlivě od sebe oddělíme vaječné bílky a žloutky
3. Žloutky utřeme se 2 bílky, 2 lžícemi práškového cukru, vanilinovým cukrem, máslem a strouhanou citronovou kůrou z poloviny citronu
4. Přidáme prochladlou krupicovou kaši a podle chuti ještě citronovou šťávu
5. Ze 2 bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně zamícháme do krupicového těsta
6. Pekáč vymažeme silněji tukem a vysypeme jemnou prosátou strouhankou, na dno poklademe půlky okapaných meruněk a zalijeme připraveným krupicovým těstíčkem, dobře uhladíme a na horu položíme zbylé meruňky
7. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 až 180 °C a pečeme asi 30 minut, hotový nákyp pak necháme vychladnout
8. Mandličky spaříme vařící vodou, sloupneme a nadrobno nakrájíme, ze zbylých bílků si ušleháme sníh, přidáme cukr a mandle, cukrářským kornoutem s velkou hvězdicovou trubičkou sladký sníh ozdobně nastříkáme na nákyp
9. Nákyp nakonec ještě krátce zapečeme v horké troubě dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy