REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadýchaný nákyp s meruňkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající moučník, ale i případně sladký hlavní pokrm připravený z vajec, moučkového cukru, krupice, čerstvých nebo kompotových meruněk a dalších ingrediencí.


Ingredience:
500 gmeruněk nebo 850 ml meruňkového kompotu
175 gkrupice
150 gmoučkového cukru
50 gmásla nebo rostlinného tuku
50 gmandlí
3/4 lmléka
1 sáčekvanilkového cukru
4 ksvejce
1 kscitronu
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání
sůl

Postup:

1. V hrnci svaříme mléko se špetkou soli, potom tenkým pramínkem přisypáváme krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši
2. Pečlivě od sebe oddělíme vaječné bílky a žloutky
3. Žloutky utřeme se 2 bílky, 2 lžícemi práškového cukru, vanilinovým cukrem, máslem a strouhanou citronovou kůrou z poloviny citronu
4. Přidáme prochladlou krupicovou kaši a podle chuti ještě citronovou šťávu
5. Ze 2 bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně zamícháme do krupicového těsta
6. Pekáč vymažeme silněji tukem a vysypeme jemnou prosátou strouhankou, na dno poklademe půlky okapaných meruněk a zalijeme připraveným krupicovým těstíčkem, dobře uhladíme a na horu položíme zbylé meruňky
7. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 až 180 °C a pečeme asi 30 minut, hotový nákyp pak necháme vychladnout
8. Mandličky spaříme vařící vodou, sloupneme a nadrobno nakrájíme, ze zbylých bílků si ušleháme sníh, přidáme cukr a mandle, cukrářským kornoutem s velkou hvězdicovou trubičkou sladký sníh ozdobně nastříkáme na nákyp
9. Nákyp nakonec ještě krátce zapečeme v horké troubě dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy