Předvařené růžičky květáku a kostky mladých cuketek, naložené spolu se stroužky česneku v sladkokyselém nálevu, zavařené.
Ingredience:
Na 5 sklenic po 0,7 l: | |
750 g | růžiček květáku + voda |
750 g | mladých cuket |
5 lžic | olivového oleje |
2 lžíce | kuliček černého pepře |
1 ks | paličky česneku |
šťáva z 1 citronu | |
Na nálev: | |
750 ml | vody |
500 ml | bílého vinného octa |
500 g | krystalového cukru |
30 g | soli |
Postup:
1. Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme, omyté cukety nakrájíme na kousky zhruba ve velikosti růžiček květáku
2. V hrnci uvedeme do varu vodu, okyselíme ji citronovou šťávou, vsypeme růžičky květáku, krátce předvaříme (stačí tak 2 minuty), pak květák slijeme a ihned zchladíme ve studené vodě
3. Na nálev vodu svaříme s cukrem, bílým vínem a solí
4. Na dno každé čistě vymyté sklenice rozdělíme oloupané stroužky česneku, část kuliček černého pepře a po 1 lžíci oleje
5. Potom do sklenic natěsno naskládáme směs květáku a cuket, přidáme zbylé kuličky pepře, zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80-85 °C asi 15-20 minut, sklenice pak obrátíme dnem vzhůru a necháme chvíli stát na víčku.