REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládané cukety s květákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předvařené růžičky květáku a kostky mladých cuketek, naložené spolu se stroužky česneku v sladkokyselém nálevu, zavařené.


Ingredience:
Na 5 sklenic po 0,7 l:
750 grůžiček květáku + voda
750 gmladých cuket
5 lžicolivového oleje
2 lžícekuliček černého pepře
1 kspaličky česneku
šťáva z 1 citronu
Na nálev:
750 mlvody
500 mlbílého vinného octa
500 gkrystalového cukru
30 gsoli

Postup:

1. Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme, omyté cukety nakrájíme na kousky zhruba ve velikosti růžiček květáku
2. V hrnci uvedeme do varu vodu, okyselíme ji citronovou šťávou, vsypeme růžičky květáku, krátce předvaříme (stačí tak 2 minuty), pak květák slijeme a ihned zchladíme ve studené vodě
3. Na nálev vodu svaříme s cukrem, bílým vínem a solí
4. Na dno každé čistě vymyté sklenice rozdělíme oloupané stroužky česneku, část kuliček černého pepře a po 1 lžíci oleje
5. Potom do sklenic natěsno naskládáme směs květáku a cuket, přidáme zbylé kuličky pepře, zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80-85 °C asi 15-20 minut, sklenice pak obrátíme dnem vzhůru a necháme chvíli stát na víčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy