Kůže z kuřete naplněná nádivkou, vytvarovaná do tvaru rolky, upečená v troubě dozlatova spolu s bůčkem.
Ingredience:
1 ks | velkého tučnějšího kuřete |
500 g | masitého bůčku |
tuk na pekáč | |
koření | |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
7 ks | rohlíků |
3 ks | vejce (žloutky a bílky zvlášť) |
1/4 ks | cibule |
1 hrst | strouhanky |
1 lžíce | másla |
100 g | šunky |
60 g | anglické slaniny |
zelená petrželka | |
muškátový květ | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kuře nejprve zbavíme u stehýnek kloubů, aby nepřekážely při svlékání kůže a usekneme křidélka, potom kuře obrátíme zády navrch a kůži nařízneme podél krku a trupu směrem dolů, prsty nebo obrácenou střenkou nože kůži pomalu uvolňujeme, až bude kuře bez “košilky”, menší dírky v kůži zašijeme nití
2. Tučnou kůži upravíme do obdélníku, do vnitřní části vložíme nádivku, zavineme a ovážeme nití, rolku pak položíme do pekáče na dvě stehenní kostičky z kuřete, aby se kůže při pečení zespodu nepřipálila
3. Přidáme k ní očištěný, osolený a okmínovaný bůček, trochu másla, sběračku vody a pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C do červena, občas rolku podléváme (pečením tučná kůže získá výbornou chuť a tuk se vsaje do nádivky). Příprava nádivky:
1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vodou (mlékem), přidáme povolené máslo, 3 ks žloutky, koření, jemně usekanou šunku, rozpuštěnou slaninu i se škvarky, drobně usekanou cibuli, zelené usekané natě, hrst strouhanky a sůl, vše promícháme
2. Nakonec nádivku doplníme o tuhý sníh z bílků, opatrně zamícháme a můžeme aplikovat.
Vykostěné kuřecí maso zbavené kůže mírně naklepejte, potřete peroutkou namočenou v rozpuštěném másle a použijte k přípravě minutky nebo řízků. Ze zbývajících kostí, páteře a čerstvé zeleniny můžete uvařit polévku.
Poznámka:V houbové sezóně můžeme nádivku ochutit nakrájenými a na másle podušenými houbami.