Z receptáře našich babiček. Upečená slepice plněná nádivkou z hub, jater, cibule, slaniny a máčené žemle.
Ingredience:
1 ks | slepice |
1 ks | vejce na tvrdo |
40 g | slepičích jater |
40 g | sádla |
30 g | čerstvých hub |
30 g | másla |
20 g | slaniny |
20 g | cibule |
v mléce namočená žemle | |
petrželová nať | |
majoránka | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu, trochu je vyškvaříme
2. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, očištěné houby, játra, špetku pepře, soli a majoránky, jemně nakrájenou petrželku a vše podusíme
3. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme ne zcela vymačkanou a prolisovanou žemli, podušenou směs, nakrájené vejce a vše dobře promícháme
4. Očištěnou a omytou slepici na povrchu i uvnitř osolíme
5. Pak ji naplníme nádivkou, otvor zašijeme a na sádle či na oleji za občasného podlévání ji, při teplotě kolem 190 °C, upečeme dozlatova
6. Ke konci pečení slepici dopékáme odkrytou, jinak ji pečeme zaklopenou.
– Jako přílohu podáváme rýži a zeleninový salát.