Musaka je oblíbený řecký pokrm s kterým se můžete ale setkat na celém Balkáně nebo v Turecku. Úprava se v každém státu liší. Na musaku narazíme i v českých kuchyních. Toto je recept na jednu z variant, musaku s patizony z české zahrádky, kterými nahradíme lilek, který bývá v musace obvyklý.
Ingredience:
1 ks (500-700 g) | patizon |
300 g | mletého hovězího masa |
300 g | brambor |
50 g | slaniny (nemusí být) |
8 ks | rajčat |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
mletý černý pepř | |
strouhaný sýr | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Patizon nakrájíme na 5 mm plátky které po obvodu oloupeme, odstraníme jadérka, osolíme, necháme pustit vodu.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na 5 mm plátky, rovněž oloupanou cibuli nakrájíme na plátky.
- Zapékací misku vymažeme olejem, dno poklademe plátky brambor, potřeme drceným česnekem, osolíme, opepříme, na brambory dáme vrstvu plátků patizonu, na patizon nakrájená rajčata s cibulí, osolíme, opepříme.
- Na rajčata rozprostřeme mleté maso ochucené solí a mletým pepřem. Vrstvu mletého masa poklademe plátky brambor, potom plátky patizonu a nakonec rajčata s cibulí, vše ochutíme mletým pepřem, solí, drceným česnekem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut, před koncem poklademe proužky slaniny, posypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit.
Nepřehlédněte náš článek o patizonech zde: Patizon matador českých zahrádek
Poznámka:Text i foto: D. M.