Rybí filety pečené na zelenině podlité bílým vínem, servírované s omáčkou z výpeku zjemněnou smetanou.
Ingredience:
600 g | filetů z mořského okouna |
100 g | mraženého hrášku |
250 ml | rybího vývaru |
150 ml | bílého vína |
125 ml | smetany |
2 lžíce | másla |
2 ks | šalotek |
1 ks | mrkve |
1 ks | malý pórek |
1 ks | žloutek |
šťáva z 1/2 citronu | |
plátky citronu na ozdobení | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou mrkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky, oloupané šalotky nasekáme na jemno
2. Rybí filety opláchneme, osušíme, nakrájíme na porce, pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a opepříme
3. Na rozehřáté 1 lžíci másla necháme zesklovatět nakrájené šalotky, přidáme mrkev, pórek a rozmražený hrášek, krátce vše orestujeme a rozložíme do pekáčku, na ně položíme porce ryby, poklademe zbylým na kousky nakrájeným máslem, podlijeme bílým vínem i rybím vývarem a pečeme při 200 °C asi 15 minut
4. Poté rybu i zeleninu vyndáme, výpek nalijeme do kastrůlku, vmícháme smetanu, povaříme do zhoustnutí, omáčku odstavíme z tepla, vmícháme žloutek a důkladně rozšleháme
5. Rybu se zeleninou ozdobíme plátky citronu, přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.