REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mořidlo s nálevem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mořidlo s nálevem určené k nakládání zvěřiny, nakládáme obvykle zaječí nebo králíčí zadek, srnčí kýtu nebo hřbet, zvěřinu dančí, jelení a kančí.


Ingredience:
Nálev na 1 – 1,5 kg zvěřiny:
3/4 lvody
1 lžíceocta 8 %
6 kszrnek pepře
6 kszrnek nového koření
2 ksbobkové listy
špetka tymiánu
Další suroviny pro nakládání zvěřiny:
80 gslaniny
1 ksvětšího celeru
1 ksvětší petržele
2 ksmrkve
2 ksstřední cibule

Postup:

1. Vodu slabě okyselíme octem, přidáme koření, povaříme a dáme vychladnout
2. Dále si připravíme 60-80 g slaniny na protažení a kořenovou zeleninu: 1 ks většího celeru, 1 ks větší petržele, 2 ks mrkve a 2 ks střední cibule
3. Odblaněnou a omytou zvěřinu, protaženou slaninou, osolenou, dáme do kameninové nádoby, kterou vyložíme nakrájenou zeleninou a cibulí
4. Navrch poklademe zvěřinu také zeleninou, cibulí a zalijeme vychladlým mořidlem
5. Zatížíme a necháme stát asi 2-4 dny, podle počasí
6. Každý den obracíme.

Doporučení:

Viz. také článek: Způsoby zrání zvěřiny.

Poznámka:

Mořidla a způsoby zrání zvěřiny:Do mořidel nakládáme obvykle zaječí nebo králičí zadek, srnčí kýtu nebo hřbet, zvěřinu dančí, jelení a kančí. Nakládáme převážně zvěřinu z kusů starších; ani tu však dlouho nemáčíme, aby se příliš nevyloužila. Také nepřipravujeme mořidla příliš kyselá, protože zvěřina má potom velmi ostrou chuť. Jako láku používáme nejčastěji vody svařené s kořením nebo speciálně u kančí zvěřiny bílého vína. Vychladlým odvarem zvěřinu zalijeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy