Z receptáře naší čtenářky paní Maruš, jedna z variant přípravy přílohového zelí.
Ingredience:
1 ks | střední hlávky zelí |
1 ks | velké nebo 2 střední brambory |
1 ks | velké cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
kmín | |
ocet | |
cukr | |
sůl | |
olej na usmažení cibule |
Postup:
1. Hlávku zelí obereme od vrchních listů, nakrájíme na tenké nudličky, necháme pouze košťál (ten vždy okrájím a dávám ho syrový dětem, mají ho velice rády)
2. K zelí přidám kmín, sůl, zalijeme vodou a uvaříme až je zelí měkké
3. Mezi tím na oleji usmažím cibuli dozlatova
4. Brambor oloupeme, nastrouháme a vmícháme do něj mouku
5. Po uvaření ze zelí slijeme vodu a přidáme do něj brambor s moukou, podle potřeby studenou vodu a chvíli povaříme
6. Podle chuti dochutíme cukrem, octem a solí
7. Až je ochucené přidáme usmaženou cibuli a důkladně vše promícháme.
Podávám s knedlíkem (houskový, bramborový) k pečeným masům, také lze podávat k plněným bramborovým knedlíkům – prostě obvyklým způsobem.
Poznámka:P.S.: od paní Maruš – Když nemám čas tak nedávám brambor a mouku jen rozkvedlám ve vodě, ale to pak už není to pravé moravské zelí.