REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mník ve smetanové omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mník pečený v zapékací misce po porcích spolu s předvařenými brambory, podušenými houbami a dalšími ingrediencemi, přelitý smetanovou omáčkou.


Ingredience:
600-800 gmníka v celku
600 gbrambor
250 gčerstvých hub
120 gmásla
4 lžícenastrouhaného tvrdého sýra
tuk od opékáni
pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžícehladké mouky
3 dlsmetany
citronová šťáva
sůl

Postup:

1. Mníka zbavíme kůže, maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na jednotlivé porce
2. Rybí maso zprudka opečeme na 50 g másla
3. Na jiné pánvičce na 20 g másla podusíme očištěné houby nakrájené na plátky
4. Zapékací misku vymažeme máslem, urovnáme opečené porce mníka a na každou položíme půlku vejce a lžíci podušených hub, obložíme oloupanými, 15 minut povařenými brambory
5. Pokrm osolíme, dochutíme pepřem a přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme sýrem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut.

Příprava smetanové omáčky:
Do másla po opečené rybě přidáme mouku, osmahneme ji a postupně přilijeme smetanu, za stálého míchání chvíli povaříme na hladkou krémovou omáčku, kterou nakonec dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Poznámka:

Více o mníku jednovousém najdete v našem atlasu sladkovodních ryb: Mník jednovousý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy