REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Minutková kuřecí játra a brambory pečené v solné krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Játra nakrájená na velikost sousta, zprudka opečená na pánvi spolu s česnekem, cibulí a slaninou, servírovaná s bramborami upečenými v soli.


Ingredience:
500 gchlazených kuřecích jater
100 gkvalitní slaniny
3 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
1 ksfeferonky
1 lžícesádla
2 lžičkydrceného kmínu
pepř
sůl
Na brambory:
500 gmalých brambo
500 ghrubozrnné soli
4 ksstroužky česneku
2 lžíceolivového oleje
čerstvé bylinky (rozmarýn, libeček, tymián)

Postup:

1. Omytá, osušená a očištěná játra překrájíme na velikost sousta
2. Do pánve dáme na proužky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
3. Oloupaný česnek rozplácneme naplocho položeným nožem a pak jej nasekáme, přidáme do pánve a necháme rozvonět
4. Feferonku zbavíme semínek a nasekáme na jemno, přidáme do pánve a krátce zarestujeme
5. Nakonec přidáme játra, okmínujeme, osolíme a opepříme dle chuti a za stálého míchání opékáme cca 6 minut, po rozkrojení by měla být játra uvnitř růžová, ale nesmí býti krvavá, v tom případě ještě chvilku restujeme
6. Podáváme je spolu s bramborami upečenými v solné krustě.

Příprava brambor:
1. Brambory pořádně omyjeme (se slupkou), řádně osušíme
2. Sůl promícháme s nasekanými bylinkami
3. Dno pekáčku zasypeme bylinkovou solí, na sůl “posadíme” brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidáme zbytek soli a to tak, aby bramborám koukaly prdelky :-)
4. Přidáme ještě stroužky neloupaného česneku a vložíme (bez pokličky) do trouby, pečeme při teplotě 200 °C cca 1 hodinu, tak 15 minut před koncem pečení pokapeme vršky brambor olivovým olejem
5. Po vytažení z trouby vyloupneme brambory ze zajetí solné krusty a podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy