REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Minutková kuřecí játra a brambory pečené v solné krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Játra nakrájená na velikost sousta, zprudka opečená na pánvi spolu s česnekem, cibulí a slaninou, servírovaná s bramborami upečenými v soli.


Ingredience:
500 gchlazených kuřecích jater
100 gkvalitní slaniny
3 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
1 ksfeferonky
1 lžícesádla
2 lžičkydrceného kmínu
pepř
sůl
Na brambory:
500 gmalých brambo
500 ghrubozrnné soli
4 ksstroužky česneku
2 lžíceolivového oleje
čerstvé bylinky (rozmarýn, libeček, tymián)

Postup:

1. Omytá, osušená a očištěná játra překrájíme na velikost sousta
2. Do pánve dáme na proužky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
3. Oloupaný česnek rozplácneme naplocho položeným nožem a pak jej nasekáme, přidáme do pánve a necháme rozvonět
4. Feferonku zbavíme semínek a nasekáme na jemno, přidáme do pánve a krátce zarestujeme
5. Nakonec přidáme játra, okmínujeme, osolíme a opepříme dle chuti a za stálého míchání opékáme cca 6 minut, po rozkrojení by měla být játra uvnitř růžová, ale nesmí býti krvavá, v tom případě ještě chvilku restujeme
6. Podáváme je spolu s bramborami upečenými v solné krustě.

Příprava brambor:
1. Brambory pořádně omyjeme (se slupkou), řádně osušíme
2. Sůl promícháme s nasekanými bylinkami
3. Dno pekáčku zasypeme bylinkovou solí, na sůl “posadíme” brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidáme zbytek soli a to tak, aby bramborám koukaly prdelky :-)
4. Přidáme ještě stroužky neloupaného česneku a vložíme (bez pokličky) do trouby, pečeme při teplotě 200 °C cca 1 hodinu, tak 15 minut před koncem pečení pokapeme vršky brambor olivovým olejem
5. Po vytažení z trouby vyloupneme brambory ze zajetí solné krusty a podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy