REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Minutková kuřecí játra a brambory pečené v solné krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Játra nakrájená na velikost sousta, zprudka opečená na pánvi spolu s česnekem, cibulí a slaninou, servírovaná s bramborami upečenými v soli.


Ingredience:
500 gchlazených kuřecích jater
100 gkvalitní slaniny
3 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
1 ksfeferonky
1 lžícesádla
2 lžičkydrceného kmínu
pepř
sůl
Na brambory:
500 gmalých brambo
500 ghrubozrnné soli
4 ksstroužky česneku
2 lžíceolivového oleje
čerstvé bylinky (rozmarýn, libeček, tymián)

Postup:

1. Omytá, osušená a očištěná játra překrájíme na velikost sousta
2. Do pánve dáme na proužky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
3. Oloupaný česnek rozplácneme naplocho položeným nožem a pak jej nasekáme, přidáme do pánve a necháme rozvonět
4. Feferonku zbavíme semínek a nasekáme na jemno, přidáme do pánve a krátce zarestujeme
5. Nakonec přidáme játra, okmínujeme, osolíme a opepříme dle chuti a za stálého míchání opékáme cca 6 minut, po rozkrojení by měla být játra uvnitř růžová, ale nesmí býti krvavá, v tom případě ještě chvilku restujeme
6. Podáváme je spolu s bramborami upečenými v solné krustě.

Příprava brambor:
1. Brambory pořádně omyjeme (se slupkou), řádně osušíme
2. Sůl promícháme s nasekanými bylinkami
3. Dno pekáčku zasypeme bylinkovou solí, na sůl “posadíme” brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidáme zbytek soli a to tak, aby bramborám koukaly prdelky :-)
4. Přidáme ještě stroužky neloupaného česneku a vložíme (bez pokličky) do trouby, pečeme při teplotě 200 °C cca 1 hodinu, tak 15 minut před koncem pečení pokapeme vršky brambor olivovým olejem
5. Po vytažení z trouby vyloupneme brambory ze zajetí solné krusty a podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy