Játra nakrájená na velikost sousta, zprudka opečená na pánvi spolu s česnekem, cibulí a slaninou, servírovaná s bramborami upečenými v soli.
Ingredience:
500 g | chlazených kuřecích jater |
100 g | kvalitní slaniny |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | feferonky |
1 lžíce | sádla |
2 lžičky | drceného kmínu |
pepř | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | malých brambo |
500 g | hrubozrnné soli |
4 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | olivového oleje |
čerstvé bylinky (rozmarýn, libeček, tymián) |
Postup:
1. Omytá, osušená a očištěná játra překrájíme na velikost sousta
2. Do pánve dáme na proužky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
3. Oloupaný česnek rozplácneme naplocho položeným nožem a pak jej nasekáme, přidáme do pánve a necháme rozvonět
4. Feferonku zbavíme semínek a nasekáme na jemno, přidáme do pánve a krátce zarestujeme
5. Nakonec přidáme játra, okmínujeme, osolíme a opepříme dle chuti a za stálého míchání opékáme cca 6 minut, po rozkrojení by měla být játra uvnitř růžová, ale nesmí býti krvavá, v tom případě ještě chvilku restujeme
6. Podáváme je spolu s bramborami upečenými v solné krustě.
Příprava brambor:
1. Brambory pořádně omyjeme (se slupkou), řádně osušíme
2. Sůl promícháme s nasekanými bylinkami
3. Dno pekáčku zasypeme bylinkovou solí, na sůl “posadíme” brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidáme zbytek soli a to tak, aby bramborám koukaly prdelky :-)
4. Přidáme ještě stroužky neloupaného česneku a vložíme (bez pokličky) do trouby, pečeme při teplotě 200 °C cca 1 hodinu, tak 15 minut před koncem pečení pokapeme vršky brambor olivovým olejem
5. Po vytažení z trouby vyloupneme brambory ze zajetí solné krusty a podáváme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová