REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Minutková krkovička, bazalkové zelí a brambory pečené v solné krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi zprudka opečené plátky vepřové krkovičky, servírované se zelím ochuceným pestem, česnekem, slaninou a nastrouhaným parmazánem a malými brambůrkami upečenými v soli.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksplátky vepřové kotlety
1-2 lžíceolivového oleje
rozmarýn
pepř
tuk
sůl
Na bazalkové zelí:
1/2 kshlávky zelí
2 ksstroužky česneku
200 gslaniny
2-3 lžícebazalkového pesta
1 lžícenastrouhaného parmazánu
Na brambory pečené v solné krustě:
500 gmalých brambor (například zámecké)
500 ghrubozrnné soli
2 lžíceolivového oleje
4 ksstroužky česneku
čerstvé bylinky (rozmarýn, libeček, tymián)

Postup:

1. Kotletky nenaklepáváme, na několika místech po krajích nařízneme, vložíme je do misky, pokapeme z obou stran olivovým olejem, přidáme rozmarýn a dáme do chladu
2. Zelí si nakrájíme na nudličky, krátce spaříme v osolené vodě a zchladíme – musí zůstat křehké
3. Kotletky vyjmeme z mísy, osolíme a opepříme, opečeme je zprudka na pánvi a dáme na chvilku dopéct do trouby
4. Na talíři naservírujeme krásně zelené zelí a na něj položíme kotletku, talíře doplníme pečenými bramborami a můžeme podávat. Příprava bazalkového zelí:
1. Zelí nakrájíme na nudličky, ty propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané prudce spaříme vroucí vodou, scedíme a necháme vychladnout
2. Česnek pokrájíme na drobno
3. Na rozpálenou pánev nasypeme na proužky příčně nakrájenou slaninu a česnek, když se slanina začne rozpouštět, nasypeme na pánev připravené prochladlé zelí, které krátce na pánvi prohřejeme
4. Vmícháme pesto a nastrouhaný parmazánPříprava brambor:
1. Brambory pořádně omyjeme (se slupkou), řádně osušíme
2. Sůl promícháme s nasekanými bylinkami
3. Dno pekáčku zasypeme bylinkovou solí, na sůl “posadíme” brambory tak, aby se vzájemně nedotýkaly, přidáme zbytek soli a to tak, aby bramborám koukaly prdelky :-)
4. Přidáme ještě stroužky neloupaného česneku a vložíme (bez pokličky) do trouby, pečeme při teplotě 200 °C cca 1 hodinu, tak 15 minut před koncem pečení pokapeme vršky brambor olivovým olejem
5. Po vytažení z trouby vyloupneme brambory ze zajetí solné krusty a podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy