Mírně pikantní, okořeněné, na tuku orestované nudličky krůtích jater, zahuštěné cibulovou jíškou, servírované s domácí tarhoňou.
Ingredience:
500 g | chlazených krůtích jater |
50 g | slaniny |
2 ks | cibule |
1-2 ks | feferonky |
cca 200 ml | vody nebo vývaru |
1 lžíce | hotové jíšky Knorr tmavá |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1 lžička | drceného kmínu |
špetka sušeného tymiánu | |
pepř | |
sůl | |
Na tarhoně: | |
250 g | hladké mouky |
3 ks | vajec |
1 ks | menší cibule |
1 lžíce | cukru |
voda | |
sůl |
Postup:
- Játra očistíme, odblaníme, omyjeme a řádně osušíme
- Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova
- Cibuli i slaninu z pánve vyjmeme, do pánve dáme sádlo a toto rozpálíme, vložíme na větší nudličky nakrájená játra a zprudka cca 3 minuty restujeme
- Přidáme tymián, papriku, kmín, pepř sůl, nadrobno nakrájenou feferonku (bez jadérek a žeber), vrátíme zpět i osmaženou cibuli se slaninou, podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme jíšku a dusíme cca 5 minut
- Doladíme chutě a podáváme, v tomto případě, s tarhoňou.
Příprava tarhoní:
- Prosátou mouku na vále spojíme s vejcem, mírně osolíme a toto husté těsto hněteme, až je hladké a suché
- Těsto nakrájíme na menší nepravidelné kousky a necháme schnout
- Oschlé kousky ustrouháme na hrubém struhadle
- Rozházíme po plechu a necháme do příštího dne schnout
- Druhý den strouhání ve vlahé troubě dosušíme
- Na tuku zpěníme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme strouhání a lehce je opražíme
- Přilijeme vodu, osolíme a přiklopené zvolna podusíme do změknutí.
Foto: Naďa Indruchová