Mexické fazole, klasický pokrm mexické kuchyně, vylepšený vepřovým masem. Podáváme samotný nebo s pečivem. Touto pikantní, ostrou směsí můžeme i naplnit klasické kukuřičné mexické placky tortilla, nebo menší kukuřičné placky tacos.
Ingredience:
400 g | sterilovaných bílých fazolí ve slaném nálevu |
400 g | vepřového plecka |
150 g | sterilované kukuřice |
150 g | bílého zelí |
100 g | slaniny |
8 ks | oloupaných cherry rajčat |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | červená paprika |
1 ks | chilli paprička |
4 lžíce | kečupu |
mexické koření fajita | |
čerstvý koriandr | |
mletý koriandr | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět slaninu s cibulí, přidáme nakrájenou krkovičku, osolíme, okořeníme mletým koriandrem, podlijeme troškou vody, dusíme do polo měkka.
- Když maso začíná být měkké, přidáme na nudličky nakrájené zelí, červenou papriku, nasekanou chilli papričku, přidáme 2 lžíce kečupu, dusíme do měkka.
- Jak maso, zelí i paprika změkne, přidáme propláchnuté fazole, sterilovanou kukuřici.
- Rajčátka nařízneme, spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme na kolečka, přidáme ke směsi a necháme prohřát.
- Na závěr pokrm dochutíme mexickým kořením fajita a přidáme 2 lžíce kečupu.
- Hotový pokrm posypeme čerstvým nasekaným koriandrem.
Text i foto: D. Marounek