Domácí džem z meruněk, cukru a citronové šťávy.
Ingredience:
1 kg | zralých meruněk |
500 g | krupicového cukru |
šťáva z 1 citronu |
Postup:
1. Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky
2. Na dno mělkého a širokého smaltového nebo nerezového hrnce nalijeme citronovou šťávu a pomalu ji zahřejeme
3. Přidáme nakrájené meruňky, zvolna je přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak po částech přidáme cukr a džem vaříme již několik minut, aby se cukr zcela rozpustil (dobu varu prodloužíme jen v případě, že je džem příliš řídký)
4. Ještě horký džem nalijeme do čistých nahřátých sklenic, které po dokonalém uzavření otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.