Lívanečky z mouky, cukru, vejce, mléka a sušených meruněk, usmažené dozlatova.
Ingredience:
140 g | hladké mouky |
150 ml | mléka |
1 lžíce | cukru krupice |
1 ks | vejce |
špetka prášku do pečiva | |
špetka jedlé sody | |
špetka soli | |
hrst sušených meruněk | |
olej | |
Na medové máslo: | |
2 lžíce | tekutého medu |
100 g | másla |
Postup:
1. Změklé máslo utřeme s medem a vytvarujeme z něho váleček, zabalíme do fólie a dáme chladit do ledničky
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, špetku jedlé sody i soli, vmícháme krupicový cukr a uprostřed vytvoříme důlek, pak mléko prošlehané s vejcem pomalu vlijeme k mouce, promícháme a nakonec vmícháme předem namočené, na jemno nakrájené meruňky
3. V lívanečníku na rozehřátém oleji zvolna smažíme po obou stranách dozlatova
4. Lívanečky podáváme horké s kouskem medového másla.
Můžeme je nechat vychladnout a pak krátce na sucho opéct a servírovat potřené medovým máslem.