Tento recept je inspirován asijskou kuchyní. Upečené drůbeží maso s vůní a chutí po medu a tymiánu.
Ingredience:
1 ks | kachny v celku o váze do 2 kg |
5 ks | kyselejších jeblek |
50 g | sušených švestek |
150 ml | červeného vína |
2–3 lžičky | kmínu |
2 lžíce | medu |
1 lžička | sušeného tymiánu |
drůbeží vývar na podlévání | |
bylinky na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Kachnu připravenou na kuchyňské zpracování očistíme od případných zbytků peří, opláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme ji, zvenku i zevnitř maso důkladně osolíme 2. Břišní dutinu kachny vysypeme tymiánem, naplníme čtvrtkami jablek (použijeme asi 4 půlky jablek) smíchanými se švestkami a otvory zašijeme nebo zajistíme jehlami
3. Naplněnou kachnu na pekáči posypeme kmínem a lehce podlijeme vývarem
4. V troubě vyhřáté na 180 °C a pečeme 2-3 hodiny, až bude maso měkké (na začátku pečení necháme kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo, jakmile se kachna mírně zapeče a zrůžoví, pekáč přiklopíme a opět na poslední hodinu pečení maso připravujeme odklopené, pro kůrčičku
5. Během pečení kachnu potíráme směsí vína a medu i samotným výpekem, asi 30 minut před dopečením přidáme do pekáčku k masu i zbylé čtvrtky jablek
6. Jednotlivé porce kachny servírujeme podlité výpekem, obložené jablky a švestkami, ozdobené snítky čerstvých bylinek.