REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masové kuličky s těstovinami zalité rajčatovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené masové kuličky servírované spolu s těstovinami, přelité sladkou rajskou omáčkou.


Ingredience:
Na maso:
600 gmletého masa (vepřové + hovězí)
1 hrstpetrželky
nať z 1 ks jarní cibulky
strouhanka na obalení
mletý černý pepř
sůl
Na rajskou omáčku:
100-150 mlrajčatového protlaku
1 lvody
3 lžícehladké mouky
3 lžícemásla
5 kskuliček celého pepře
3 kskuliček nového koření
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 kscelé skořice
ocet
cukr
sůl
Na těstoviny:
1 balenítěstovin (kolínka, vřeténka ...)
voda
sůl

Postup:

Příprava masových kuliček:

  1. Do mísy dáme mleté hovězí i vepřové maso, přidáme na jemno nasekanou petrželku, nadrobno nakrájenou cibulovou nať, mletý černý pepř, sůl a vše dobře promícháme
  2. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme kuličky (veliké asi jako pingpongový míček) a obalujeme je ve strouhance
  3. Kuličky rozložíme na plech s vyloženým pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 30 minut.

Příprava rajské omáčky:

  1. Do vody vložíme kuličky nového koření a pepře, celou cibuli, bobkové listy a skořici
  2. Přilijeme rajský protlak a vaříme 20 minut
  3. Připravíme si jíšku; na másle, za stálého míchání, orestujeme hladkou mouku
  4. Jíšku pak pozvolna zamícháme do hotové omáčky, tu provaříme (na mírném zdroji tepla), za stálého míchání, cca 10 minut
  5. Rajskou omáčku ještě dochutíme solí, octem a cukrem, chvíli povaříme a nakonec ji přecedíme přes sítko s malými oky.

Příprava těstovin:

  1. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, měkké propláchneme teplou vodou a necháme důkladně okapat
  2. Masové kuličky podáváme s uvařenými těstovinami, hojně přelité rajskou omáčkou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy