REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masové kuličky s těstovinami zalité rajčatovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené masové kuličky servírované spolu s těstovinami, přelité sladkou rajskou omáčkou.


Ingredience:
Na maso:
600 gmletého masa (vepřové + hovězí)
1 hrstpetrželky
nať z 1 ks jarní cibulky
strouhanka na obalení
mletý černý pepř
sůl
Na rajskou omáčku:
100-150 mlrajčatového protlaku
1 lvody
3 lžícehladké mouky
3 lžícemásla
5 kskuliček celého pepře
3 kskuliček nového koření
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 kscelé skořice
ocet
cukr
sůl
Na těstoviny:
1 balenítěstovin (kolínka, vřeténka ...)
voda
sůl

Postup:

Příprava masových kuliček:

  1. Do mísy dáme mleté hovězí i vepřové maso, přidáme na jemno nasekanou petrželku, nadrobno nakrájenou cibulovou nať, mletý černý pepř, sůl a vše dobře promícháme
  2. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme kuličky (veliké asi jako pingpongový míček) a obalujeme je ve strouhance
  3. Kuličky rozložíme na plech s vyloženým pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 30 minut.

Příprava rajské omáčky:

  1. Do vody vložíme kuličky nového koření a pepře, celou cibuli, bobkové listy a skořici
  2. Přilijeme rajský protlak a vaříme 20 minut
  3. Připravíme si jíšku; na másle, za stálého míchání, orestujeme hladkou mouku
  4. Jíšku pak pozvolna zamícháme do hotové omáčky, tu provaříme (na mírném zdroji tepla), za stálého míchání, cca 10 minut
  5. Rajskou omáčku ještě dochutíme solí, octem a cukrem, chvíli povaříme a nakonec ji přecedíme přes sítko s malými oky.

Příprava těstovin:

  1. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, měkké propláchneme teplou vodou a necháme důkladně okapat
  2. Masové kuličky podáváme s uvařenými těstovinami, hojně přelité rajskou omáčkou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy