V troubě upečené masové kuličky servírované spolu s těstovinami, přelité sladkou rajskou omáčkou.
Ingredience:
Na maso: | |
600 g | mletého masa (vepřové + hovězí) |
1 hrst | petrželky |
nať z 1 ks jarní cibulky | |
strouhanka na obalení | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na rajskou omáčku: | |
100-150 ml | rajčatového protlaku |
1 l | vody |
3 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | másla |
5 ks | kuliček celého pepře |
3 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
1 ks | celé skořice |
ocet | |
cukr | |
sůl | |
Na těstoviny: | |
1 balení | těstovin (kolínka, vřeténka ...) |
voda | |
sůl |
Postup:
Příprava masových kuliček:
- Do mísy dáme mleté hovězí i vepřové maso, přidáme na jemno nasekanou petrželku, nadrobno nakrájenou cibulovou nať, mletý černý pepř, sůl a vše dobře promícháme
- Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme kuličky (veliké asi jako pingpongový míček) a obalujeme je ve strouhance
- Kuličky rozložíme na plech s vyloženým pečicím papírem, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 30 minut.
Příprava rajské omáčky:
- Do vody vložíme kuličky nového koření a pepře, celou cibuli, bobkové listy a skořici
- Přilijeme rajský protlak a vaříme 20 minut
- Připravíme si jíšku; na másle, za stálého míchání, orestujeme hladkou mouku
- Jíšku pak pozvolna zamícháme do hotové omáčky, tu provaříme (na mírném zdroji tepla), za stálého míchání, cca 10 minut
- Rajskou omáčku ještě dochutíme solí, octem a cukrem, chvíli povaříme a nakonec ji přecedíme přes sítko s malými oky.
Příprava těstovin:
- Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, měkké propláchneme teplou vodou a necháme důkladně okapat
- Masové kuličky podáváme s uvařenými těstovinami, hojně přelité rajskou omáčkou.
Foto: Naďa Indruchová
Masové kuličky s rajčatovým dipem, hranolky McCain Crispers
Masové kuličky v rajčatové omáčce podle Ondřeje Dufka