Na svátek svatého Martina se vedle drůbeže obvykle pečou také martinské rohlíky (nebo podkovy), zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Ačkoliv dříve se pekly rohlíčky jako výslužka pro koledníky, jistě je ocení i mlsní strávníci u vás doma.
Ingredience:
Suroviny na rohlíky: | |
250 g | polohrubé mouky |
50 g | másla |
30 g | krupicového cukru |
20 g | droždí |
2 ks | žloutky |
1/2 ks | vejce na potření |
250 ml | mléka |
1 sáček | vanilkový cukr Vitana |
mouka na podsypání válu | |
sádlo na vymazání plechu | |
sůl | |
Na makovou nádivku: | |
100 g | mletého máku |
60 g | krupicového cukru |
250 ml | mléka |
1 lžíce | strouhaného perníku |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | medu |
1 lžička | skořice Vitana |
1 sáček | vanilkový cukr Vitana |
Postup:
- V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
- Máslo utřeme se zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme kvásek, zbylé mléko, mouku a sůl (nesmí přijít přímo na kvásek). Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
- Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
- Následně na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky.
- Konce rohlíčků nařízneme nožem, položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut.
- Rohlíky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v horké troubě při 180 °C zhruba 15–20 minut dozlatova.
Pokud vám maková nádivka není po chuti, můžete ji směle nahradit tvarohem či oblíbenou marmeládou.
Poznámka:Recept k článku: Uspořádejte svatomartinskou hostinu pro celou vaši rodinu