Ještě, než se někteří z nás bezhlavě pustí do předvánočních příprav, není na škodu užít si nadcházející hodovní slavnosti naplno. Svátek svatého Martina v Čechách i na Moravě bývá tradičně spojen s vinobraním či ochutnávkou husích specialit z nabídky místních podniků, které odolá jen málokdo. Věděli jste, že obdobnou hostinu, ne-li lepší, si ovšem můžete připravit i sami doma? Stačí se držet osvědčených receptů, které vám přinášíme níže.
Podrobné recepty k tomuto článku se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!
Při pečení husy je zcela zásadní trpělivost a preciznost. Abyste maximálně využili všechny její části, nezapomeňte po umytí z husy vyndat droby a odstranit přebytečné tučné části. Ty lze později použít například do kaldounu či na křupavé husí škvarky. Neuspěchejte za žádnou cenu dobu pečení, která činí v ideálním případě dvanáct hodin.
Na svátek svatého Martina se vedle drůbeže obvykle pečou také martinské rohlíky (nebo podkovy), zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Ačkoliv dříve se pekly rohlíčky jako výslužka pro koledníky, jistě je ocení i mlsní strávníci u vás doma.
Naše tipy na koření:
Kmín celý Vitana
Léty prověřený dvouletý kmín od Vitany se pyšní logem „Český kmín“, které označuje exkluzivní kvalitu tohoto oblíbeného českého koření. Díky vysokému obsahu silic má tento kmín mnohem silnější, aromatičtější vůni a hlavně chuť. Využít jej můžete kromě pečené drůbeže i na ostatní druhy masa, do brambor i zelí či na posypání domácího slaného pečiva.
Doporučená cena: 23,90 Kč
Bylinkový bujón s česnekem Vitana
V chladných měsících je obzvlášť důležité používat ingredience, které nás zahřejí a tzv. nám vypálí veškeré bacily z těla pryč. Do připravovaných omáček i hutných zeleninových polévek se skvěle hodí bylinkový bujón s česnekem od Vitany. Díky němu docílíte nejen bohatší chuti, ale i jemné štiplavosti vašich pokrmů.
Doporučená cena: 34,90 Kč
Vanilkový cukr Vitana
Vanilková klasika v cukrovém podání. Díky tomuto cukru od Vitany jednoduše osladíte a provoníte pečené i nepečené moučníky chutí pravé vanilky. Použít jej můžete také do šlehaných krémů, domácí zmrzliny, alkoholických nebo nealkoholických nápojů. Skvěle se hodí i jako alternativa vanilkového lusku, který se běžně přidává do domácího vaječného likéru.
Doporučená cena: 11,90 Kč
Upgrade salátů od Roberta Chejna
Užijte si babí léto s drinky z Thomas Henry Coffee Tonicu