REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uspořádejte svatomartinskou hostinu pro celou vaši rodinu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ještě, než se někteří z nás bezhlavě pustí do předvánočních příprav, není na škodu užít si nadcházející hodovní slavnosti naplno. Svátek svatého Martina v Čechách i na Moravě bývá tradičně spojen s vinobraním či ochutnávkou husích specialit z nabídky místních podniků, které odolá jen málokdo. Věděli jste, že obdobnou hostinu, ne-li lepší, si ovšem můžete připravit i sami doma? Stačí se držet osvědčených receptů, které vám přinášíme níže.


Podrobné recepty k tomuto článku se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

 

Při pečení husy je zcela zásadní trpělivost a preciznost. Abyste maximálně využili všechny její části, nezapomeňte po umytí z husy vyndat droby a odstranit přebytečné tučné části. Ty lze později použít například do kaldounu či na křupavé husí škvarky. Neuspěchejte za žádnou cenu dobu pečení, která činí v ideálním případě dvanáct hodin.

 

Na svátek svatého Martina se vedle drůbeže obvykle pečou také martinské rohlíky (nebo podkovy), zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Ačkoliv dříve se pekly rohlíčky jako výslužka pro koledníky, jistě je ocení i mlsní strávníci u vás doma.

 

Naše tipy na koření:

 

Kmín celý Vitana

Léty prověřený dvouletý kmín od Vitany se pyšní logem „Český kmín“, které označuje exkluzivní kvalitu tohoto oblíbeného českého koření. Díky vysokému obsahu silic má tento kmín mnohem silnější, aromatičtější vůni a hlavně chuť. Využít jej můžete kromě pečené drůbeže i na ostatní druhy masa, do brambor i zelí či na posypání domácího slaného pečiva.

Doporučená cena: 23,90 Kč

 

Bylinkový bujón s česnekem Vitana

V chladných měsících je obzvlášť důležité používat ingredience, které nás zahřejí a tzv. nám vypálí veškeré bacily z těla pryč. Do připravovaných omáček i hutných zeleninových polévek se skvěle hodí bylinkový bujón s česnekem od Vitany. Díky němu docílíte nejen bohatší chuti, ale i jemné štiplavosti vašich pokrmů.

Doporučená cena: 34,90 Kč

 

Vanilkový cukr Vitana

Vanilková klasika v cukrovém podání. Díky tomuto cukru od Vitany jednoduše osladíte a provoníte pečené i nepečené moučníky chutí pravé vanilky. Použít jej můžete také do šlehaných krémů, domácí zmrzliny, alkoholických nebo nealkoholických nápojů. Skvěle se hodí i jako alternativa vanilkového lusku, který se běžně přidává do domácího vaječného likéru.

Doporučená cena: 11,90 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy