Vánoční cukroví připravené z ořechového a tvarohového těsta, slepené rybízovou marmeládou.
Ingredience:
Na 1. těsto: | |
250 g | hladké mouky |
250 g | moučkového cukru |
250 g | mletých ořechů |
250 g | másla |
2 ks | žloutků |
Na 2. těsto: | |
250 g | měkkého tvarohu |
250 g | hladké mouky |
250 g | moučkového cukru |
250 g | másla |
1 ks | vejce |
rybízový džem |
Postup:
1. Prosátou hladkou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, mleté ořechy a žloutky promícháme, vypracuje hladké těsto, které dáme na 30 minut do chladu
2. Prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, měkký tvaroh, změklé máslo a rozklepnuté vejce promícháme a vypracujeme těsto
3. Vychladlé ořechové těsto vyválíme na plát, dáme na plech vyložený pečicím papírem a povrch potřeme vyšší vrstvou rybízového džemu
4. Tvarohové těsto vložíme do mlýnku s hubičkovým zdobícím nástavcem a vytlačíme z něho ozdobný proužek
5. Na marmeládovou vrstvu naskládáme podélně vždy dva ozdobné pruhy vedle sebe tak, aby ve středu zůstal volný pruh barevné marmelády, dokud nezaplníme plech – na okrajích bude vždy jen jeden pruh tvarohového těsta
6. Plech dáme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme cc 40-45 minut
7. Horký koláč nakonec ostrým nožem překrájíme podélně mezi dvojitými proužky tvarohového těsta, jednotlivé pruhy na šířku nakrájíme na 2 cm štafetky a uložíme v chladu.