Předvařený pórek marinovaný, servírovaný ozdobený vajíčky uvařenými na tvrdo a nakrájenými na kostičky, lístky nasekaného kerblíku.
Ingredience:
4 ks | silnější pórky |
4 ks | vejce |
1-2 ks | stroužky česneku |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | octa |
2 lžičky | medu |
mletý pepř | |
kerblík | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Pórky očistíme, sytě zelené části odkrojíme, pak je po délce nařízneme a důkladně pod proudem vlažné vody omyjeme, okapané pórky nakrájíme na šikmé kousky dlouhé asi 8 cm
2. V troše osolené vody pórky 6-8 minut předvaříme, zcezené necháme okapat
3. Z vody, v níž se pórek vařil, odebereme 3-4 lžíce tekutiny na marinádu, do malého hrnku dáme ocet, med a odebranou a odebraný vývar z pórku, na malém zdroji tepla zahříváme, dokud se med nerozpustí
4. Sundáme ze zdroje tepla, přidáme olej, pepř, sůl a prolisovaný česnek, vše dobře promícháme a směsí zalijeme okapaný pórek, který v marinádě ponecháme 2-3 hodiny, klidně i přes noc
5. Vejce uvaříme natvrdo, opláchneme je studenou vodou, oloupeme je a po vychladnutí nakrájíme na kostičky
6. Kostičkami vajec a nasekaným kerblíkem ozdobíme jednotlivé porce marinovaného pórku a podáváme jako studený předkrm.
Kerblík – Tato aromatická bylina svým vzhledem připomíná petržel, avšak její lístky jsou jemnější a drobnější. Svou chutí poněkud připomíná anýz.