REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlovy krůtí steak s kapari omáčkou, pošírovaná hruška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka na pánvi opečené okořeněné krůtí plátky, servírované s omáčkou připravenou z výpeku po mase, kaparů a smetany a pošírovanými hruškami.


Ingredience:
Na steaky:
600 gkrůtího masa (vykostěné stehno)
50 gmandlových lupínků
4 lžíceoleje
3 lžícestrouhanky
1 ksvejce
mletá sladká červená paprika (4 špetky)
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
Na omáčku:
250 mlsmetany 33 %
3 lžícekaparů
výpek po mase
Na pošírovanou hrušku:
200 mlbílého vína
200 mlvody
2 lžícetřtinového cukru
2 kszralé pevné hrušky
špetka mletého zázvoru
špetka mleté skořice

Postup:

1. Pokud koupíme femurek (stehno) z krůty i s kostí, nejdříve ho vykostíme a zbavíme kůže, odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar
2. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky, ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou, ručkou svou toto vše vetřeme do masa
3. Na pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut (paprika nezhořkne, je to vyzkoušeno, ovšem musí být kvalitní!)
4. Maso odložíme do pekáčku, připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebo rukou na kompaktní hmotu, tu následně naneseme na orestované steaky
5. Připravené steaky vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a dopékáme i s poklicí cca 20 minut, na posledních 5 minut poklici sejmeme (to proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička).
6. Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou, na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout, podle chuti dosolíme, ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost
7. Příprava hrušky; do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu, necháme vařit cca 5 minut, hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně, nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek, nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata, tento proces trvá přibližně 15-20 minut
8. Hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou, pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky
9. Maso s omáčkou naservírujeme spolu s hruškami na talíře, jako příloha jsou výborné například bramboráčky.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy