REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlovy krůtí steak s kapari omáčkou, pošírovaná hruška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka na pánvi opečené okořeněné krůtí plátky, servírované s omáčkou připravenou z výpeku po mase, kaparů a smetany a pošírovanými hruškami.


Ingredience:
Na steaky:
600 gkrůtího masa (vykostěné stehno)
50 gmandlových lupínků
4 lžíceoleje
3 lžícestrouhanky
1 ksvejce
mletá sladká červená paprika (4 špetky)
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
Na omáčku:
250 mlsmetany 33 %
3 lžícekaparů
výpek po mase
Na pošírovanou hrušku:
200 mlbílého vína
200 mlvody
2 lžícetřtinového cukru
2 kszralé pevné hrušky
špetka mletého zázvoru
špetka mleté skořice

Postup:

1. Pokud koupíme femurek (stehno) z krůty i s kostí, nejdříve ho vykostíme a zbavíme kůže, odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar
2. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky, ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou, ručkou svou toto vše vetřeme do masa
3. Na pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut (paprika nezhořkne, je to vyzkoušeno, ovšem musí být kvalitní!)
4. Maso odložíme do pekáčku, připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebo rukou na kompaktní hmotu, tu následně naneseme na orestované steaky
5. Připravené steaky vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a dopékáme i s poklicí cca 20 minut, na posledních 5 minut poklici sejmeme (to proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička).
6. Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou, na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout, podle chuti dosolíme, ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost
7. Příprava hrušky; do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu, necháme vařit cca 5 minut, hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně, nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek, nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata, tento proces trvá přibližně 15-20 minut
8. Hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou, pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky
9. Maso s omáčkou naservírujeme spolu s hruškami na talíře, jako příloha jsou výborné například bramboráčky.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy