Rozličné tvary vánočního cukroví vonícího a chutnajícího po mandlích.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
100 g | oloupaných, jemně pomletých mandlí |
100 g | másla |
80 g | moučkového cukru |
2 ks | žloutky |
šťáva a kůra z 1/2 ks citrónu | |
rozšlehané vejce na potření | |
tuk na vymazání plechu | |
mandle na posypání |
Postup:
1. Hladkou mouku promícháme s moučkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a mletými mandlemi
2. Do směsi zapracujeme povolené máslo, žloutky a citronovou šťávu, vypracujeme těsto, které necháme v chladu přes noc uležet
3. Uleželé těsto rozválíme na plát asi 3 mm silný, z něhož tvořítky vypichujeme různé tvary, ty klademe na plech vymazaný tukem
4. Těsto připravené na pečení potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme na jemno rozsekanými mandlemi
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C dozlatova.