Tento exotický džem skvěle vypadá, úžasně chutná a ještě je plný vitamínů! Jde vyrobený z dužiny mandarinek, limetkové šťávy a kůry, rumu, cukru a želírovacího prostředku.
Ingredience:
1 kg | mandarinek |
500 g | krystalového cukru |
50 ml | rumu |
2 ks | lemetky |
1 sáček | Gelfix Extra 2:1 |
vhodné zavařovací skleničky s uzávěrem |
Postup:
1. Mandarinky očistíme, odstraníme pecky, dužinu rozmixujeme na kaši, kterou si přendáme do hrnce
2. Směs přivedeme k varu, přidáme 1 bal Gelfix Extra rozmíchaný se dvěma polévkovými lžícemi cukru, promícháme a provaříme za stálého míchání tak 1 minutu
3. Pak přidáme zbylé množství cukru, znovu promícháme a vaříme za stálého míchání dalších 5 minut
4. Nakonec přidáme rum s limetkovou šťávou a nastrouhanou limetkovou kůrou z jedné limetky, promícháme a vypneme
5. Džem hned rozdělíme do čistých, suchých lahví, uzavřeme víčky, které jsme si vyvařili ve vodě a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.