REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makronky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neuvěřitelně lahodné a křehké pusinky, které se rozplývají na jazyku. Vyrobené z mandlové mouky a sněhu, plněné krémem z mascarpone.


Ingredience:
250 gmascarpone
200 gmoučkového cukru
110 gmandlové mouky
90 g bílků pokojové teploty oddělených den předem
50 gkvalitní hořké čokolády
40 gkrupicového cukru
1 lžícemoučkového cukru
A dále:
2 kscukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití)
2 kspodložek na pečení makronek
2 ksplechů
1 kscukrářské špičky s hladkým otvorem cca 10 mm
metlový šlehač
mixer

Postup:

1. Začneme přípravou mandlové mouky – musí mít konzistenci pudru, takže běžně koupená je pořád ještě hrubá
2. Odvážíme si proto o 20 g více jak mandlové mouky (130 g), tak moučkového cukru (220 g), smícháme a v mixeru mixujeme do pudrovita
3. Přes sítko prosijeme a odvážíme přesně 310 g směsi
4. Pokračujeme bílky – odvážíme přesně 90 g (cca 3 menší nebo 2 obří)
5. Metlovým šlehačem šleháme do sněhu s měkkými špičkami, pak po částech přidáme krupicový cukr a vyšleháme do tuhého, lesklého sněhu
6. Opatrně, jen obracením stěrkou, zatřeme po třetinách mandlovo-cukrovou směs
7. V tuto chvilku také přidáváme barviva, kakao atd, ale zatím jsem zůstala u základu
8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s kovovou nebo ustřiženou špičkou a stříkáme na připravené podložky; množství se těžko odhaduje, záleží na velikosti komůrek
9. Takto připraveným plechem několikrát řádně práskneme o podložku, abychom odstranili ze skořápek bublinky a srovnali nerovnosti
10. Uložíme do klidu a necháme cca 30 minut schnout – na pečení jsou připravené ve chvilce, kdy je povrch těsta suchý a nepřilepí se nám k němu prst
11. Zapneme troubu, standardně se uvádí, že na 160 °C, ale musíme respektovat troubu svoji, hlídat a případně teplotu snížit
12. Necháme dobře vychladnout a sloupneme z podložek
13. Studené makronky plníme krémem – nejjednodušší je smíchat mascarpone s cukrem a ve vodní lázni rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou
14. Makronkové skořápky si napárujeme, vždy na jednu skořápku naneseme cukrářským sáčkem krém a přiklopíme druhou
15. Konzumujeme klidně okamžitě, ale nejlepší jsou nějakou tu hodinku odležené. kdy natáhnou vlhkost z krému a zvláční.

Doporučení:

Pekla jsem 15 minut při 160 °C, ale příště vyzkouším na teplotu nižší. Místo cukrářské špičky s hladkým otvorem stačí jednorázovému sáčku ustřihnout špičku. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy