REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makronky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neuvěřitelně lahodné a křehké pusinky, které se rozplývají na jazyku. Vyrobené z mandlové mouky a sněhu, plněné krémem z mascarpone.


Ingredience:
250 gmascarpone
200 gmoučkového cukru
110 gmandlové mouky
90 g bílků pokojové teploty oddělených den předem
50 gkvalitní hořké čokolády
40 gkrupicového cukru
1 lžícemoučkového cukru
A dále:
2 kscukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití)
2 kspodložek na pečení makronek
2 ksplechů
1 kscukrářské špičky s hladkým otvorem cca 10 mm
metlový šlehač
mixer

Postup:

1. Začneme přípravou mandlové mouky – musí mít konzistenci pudru, takže běžně koupená je pořád ještě hrubá
2. Odvážíme si proto o 20 g více jak mandlové mouky (130 g), tak moučkového cukru (220 g), smícháme a v mixeru mixujeme do pudrovita
3. Přes sítko prosijeme a odvážíme přesně 310 g směsi
4. Pokračujeme bílky – odvážíme přesně 90 g (cca 3 menší nebo 2 obří)
5. Metlovým šlehačem šleháme do sněhu s měkkými špičkami, pak po částech přidáme krupicový cukr a vyšleháme do tuhého, lesklého sněhu
6. Opatrně, jen obracením stěrkou, zatřeme po třetinách mandlovo-cukrovou směs
7. V tuto chvilku také přidáváme barviva, kakao atd, ale zatím jsem zůstala u základu
8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s kovovou nebo ustřiženou špičkou a stříkáme na připravené podložky; množství se těžko odhaduje, záleží na velikosti komůrek
9. Takto připraveným plechem několikrát řádně práskneme o podložku, abychom odstranili ze skořápek bublinky a srovnali nerovnosti
10. Uložíme do klidu a necháme cca 30 minut schnout – na pečení jsou připravené ve chvilce, kdy je povrch těsta suchý a nepřilepí se nám k němu prst
11. Zapneme troubu, standardně se uvádí, že na 160 °C, ale musíme respektovat troubu svoji, hlídat a případně teplotu snížit
12. Necháme dobře vychladnout a sloupneme z podložek
13. Studené makronky plníme krémem – nejjednodušší je smíchat mascarpone s cukrem a ve vodní lázni rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou
14. Makronkové skořápky si napárujeme, vždy na jednu skořápku naneseme cukrářským sáčkem krém a přiklopíme druhou
15. Konzumujeme klidně okamžitě, ale nejlepší jsou nějakou tu hodinku odležené. kdy natáhnou vlhkost z krému a zvláční.

Doporučení:

Pekla jsem 15 minut při 160 °C, ale příště vyzkouším na teplotu nižší. Místo cukrářské špičky s hladkým otvorem stačí jednorázovému sáčku ustřihnout špičku. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy