REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makronky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neuvěřitelně lahodné a křehké pusinky, které se rozplývají na jazyku. Vyrobené z mandlové mouky a sněhu, plněné krémem z mascarpone.


Ingredience:
250 gmascarpone
200 gmoučkového cukru
110 gmandlové mouky
90 g bílků pokojové teploty oddělených den předem
50 gkvalitní hořké čokolády
40 gkrupicového cukru
1 lžícemoučkového cukru
A dále:
2 kscukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití)
2 kspodložek na pečení makronek
2 ksplechů
1 kscukrářské špičky s hladkým otvorem cca 10 mm
metlový šlehač
mixer

Postup:

1. Začneme přípravou mandlové mouky – musí mít konzistenci pudru, takže běžně koupená je pořád ještě hrubá
2. Odvážíme si proto o 20 g více jak mandlové mouky (130 g), tak moučkového cukru (220 g), smícháme a v mixeru mixujeme do pudrovita
3. Přes sítko prosijeme a odvážíme přesně 310 g směsi
4. Pokračujeme bílky – odvážíme přesně 90 g (cca 3 menší nebo 2 obří)
5. Metlovým šlehačem šleháme do sněhu s měkkými špičkami, pak po částech přidáme krupicový cukr a vyšleháme do tuhého, lesklého sněhu
6. Opatrně, jen obracením stěrkou, zatřeme po třetinách mandlovo-cukrovou směs
7. V tuto chvilku také přidáváme barviva, kakao atd, ale zatím jsem zůstala u základu
8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s kovovou nebo ustřiženou špičkou a stříkáme na připravené podložky; množství se těžko odhaduje, záleží na velikosti komůrek
9. Takto připraveným plechem několikrát řádně práskneme o podložku, abychom odstranili ze skořápek bublinky a srovnali nerovnosti
10. Uložíme do klidu a necháme cca 30 minut schnout – na pečení jsou připravené ve chvilce, kdy je povrch těsta suchý a nepřilepí se nám k němu prst
11. Zapneme troubu, standardně se uvádí, že na 160 °C, ale musíme respektovat troubu svoji, hlídat a případně teplotu snížit
12. Necháme dobře vychladnout a sloupneme z podložek
13. Studené makronky plníme krémem – nejjednodušší je smíchat mascarpone s cukrem a ve vodní lázni rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou
14. Makronkové skořápky si napárujeme, vždy na jednu skořápku naneseme cukrářským sáčkem krém a přiklopíme druhou
15. Konzumujeme klidně okamžitě, ale nejlepší jsou nějakou tu hodinku odležené. kdy natáhnou vlhkost z krému a zvláční.

Doporučení:

Pekla jsem 15 minut při 160 °C, ale příště vyzkouším na teplotu nižší. Místo cukrářské špičky s hladkým otvorem stačí jednorázovému sáčku ustřihnout špičku. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy