REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makronky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Neuvěřitelně lahodné a křehké pusinky, které se rozplývají na jazyku. Vyrobené z mandlové mouky a sněhu, plněné krémem z mascarpone.


Ingredience:
250 gmascarpone
200 gmoučkového cukru
110 gmandlové mouky
90 g bílků pokojové teploty oddělených den předem
50 gkvalitní hořké čokolády
40 gkrupicového cukru
1 lžícemoučkového cukru
A dále:
2 kscukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití)
2 kspodložek na pečení makronek
2 ksplechů
1 kscukrářské špičky s hladkým otvorem cca 10 mm
metlový šlehač
mixer

Postup:

1. Začneme přípravou mandlové mouky – musí mít konzistenci pudru, takže běžně koupená je pořád ještě hrubá
2. Odvážíme si proto o 20 g více jak mandlové mouky (130 g), tak moučkového cukru (220 g), smícháme a v mixeru mixujeme do pudrovita
3. Přes sítko prosijeme a odvážíme přesně 310 g směsi
4. Pokračujeme bílky – odvážíme přesně 90 g (cca 3 menší nebo 2 obří)
5. Metlovým šlehačem šleháme do sněhu s měkkými špičkami, pak po částech přidáme krupicový cukr a vyšleháme do tuhého, lesklého sněhu
6. Opatrně, jen obracením stěrkou, zatřeme po třetinách mandlovo-cukrovou směs
7. V tuto chvilku také přidáváme barviva, kakao atd, ale zatím jsem zůstala u základu
8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s kovovou nebo ustřiženou špičkou a stříkáme na připravené podložky; množství se těžko odhaduje, záleží na velikosti komůrek
9. Takto připraveným plechem několikrát řádně práskneme o podložku, abychom odstranili ze skořápek bublinky a srovnali nerovnosti
10. Uložíme do klidu a necháme cca 30 minut schnout – na pečení jsou připravené ve chvilce, kdy je povrch těsta suchý a nepřilepí se nám k němu prst
11. Zapneme troubu, standardně se uvádí, že na 160 °C, ale musíme respektovat troubu svoji, hlídat a případně teplotu snížit
12. Necháme dobře vychladnout a sloupneme z podložek
13. Studené makronky plníme krémem – nejjednodušší je smíchat mascarpone s cukrem a ve vodní lázni rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládou
14. Makronkové skořápky si napárujeme, vždy na jednu skořápku naneseme cukrářským sáčkem krém a přiklopíme druhou
15. Konzumujeme klidně okamžitě, ale nejlepší jsou nějakou tu hodinku odležené. kdy natáhnou vlhkost z krému a zvláční.

Doporučení:

Pekla jsem 15 minut při 160 °C, ale příště vyzkouším na teplotu nižší. Místo cukrářské špičky s hladkým otvorem stačí jednorázovému sáčku ustřihnout špičku. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy