Zkuste letos na Vánoce také makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, tedy tento recept podle cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka.
Ingredience:
Na makronky: | |
115 g | mandlové moučky |
230 g | mletého cukru |
144 g | vaječných bílků |
70 g | cukru krupice |
1/2 lžičky | malinové červené potravinářské barvy |
Náplň: | |
150 g | bílé čokolády |
100 g | extra virgin olivového oleje |
50 g | smetany ke šlehání |
30 g | vody |
1 lžička | čaje Earl Grey |
Postup:
- Na náplň uvaříme čaj a smetanu s vodou; necháme dobře vylouhovat a přecedíme. Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme scezený smetanový čaj. Do hladce rozmíchané hmoty opatrně vešleháme olej. Necháme přes noc v lednici “uzrát”.
- Cukr moučku a mandle prosejeme přes husté síto. V misce ušleháme bílky s barvou téměř do tuha, začneme postupně přidávat cukr krupice, dokud sníh není hladký a pevný a cukr úplně rozpuštěn. Rukou za pomocí štěrky opatrně vmícháme směs mandlí a cukru, hotová hmota je polotekutá, ale ne řídká
- Směsí naplníme sáček s hladkou cukrářskou trubičkou a na silikonovou podložku či papír na pečení stříkáme “penízky” o průměru asi 3,5- 4 cm; maličko se roztečou. Necháme v pokojové teplotě nejméně hodinu a půl odpočívat
- Troubu předehřejeme na 140 °C a makronky do ní vložíme. Pečeme asi 10-12 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout
- Po dvou spojujeme olivovo-čajovou náplní a strany ozdobíme sušenými květy chrpy. Uložíme do plastové dózy a uchováme v lednici.
Několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.
Poznámka:Recept k článku: Vánoce podle Josefa