REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makronky s olivovým olejem a bergamotem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zkuste letos na Vánoce také makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, tedy tento recept podle cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka.


Ingredience:
Na makronky:
115 gmandlové moučky
230 gmletého cukru
144 gvaječných bílků
70 gcukru krupice
1/2 lžičkymalinové červené potravinářské barvy
Náplň:
150 gbílé čokolády
100 gextra virgin olivového oleje
50 gsmetany ke šlehání
30 gvody
1 lžičkačaje Earl Grey

Postup:
  1. Na náplň uvaříme čaj a smetanu s vodou; necháme dobře vylouhovat a přecedíme. Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme scezený smetanový čaj. Do hladce rozmíchané hmoty opatrně vešleháme olej. Necháme přes noc v lednici “uzrát”.
  2. Cukr moučku a mandle prosejeme přes husté síto. V misce ušleháme bílky s barvou téměř do tuha, začneme postupně přidávat cukr krupice, dokud sníh není hladký a pevný a cukr úplně rozpuštěn. Rukou za pomocí štěrky opatrně vmícháme směs mandlí a cukru, hotová hmota je polotekutá, ale ne řídká
  3. Směsí naplníme sáček s hladkou cukrářskou trubičkou a na silikonovou podložku či papír na pečení stříkáme “penízky” o průměru asi 3,5- 4 cm; maličko se roztečou. Necháme v pokojové teplotě nejméně hodinu a půl odpočívat
  4. Troubu předehřejeme na 140 °C a makronky do ní vložíme. Pečeme asi 10-12 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout
  5. Po dvou spojujeme olivovo-čajovou náplní a strany ozdobíme sušenými květy chrpy. Uložíme do plastové dózy a uchováme v lednici.
Doporučení:

Několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Poznámka:

Recept k článku: Vánoce podle Josefa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy