Bezlepková varianta velikonočního pletence podle receptu od Labety. I když jde o bezlepkové sladké mlsání, rozhodně bude chutnat všem i těm, co s lepkem zrovna problémy nemají.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | Pohankové mouky Labeta |
160 g | mléka |
70 g | cukru |
60 g | změklého másla |
1 sáček | Sušeného droždí Labeta |
1 sáček | Vanilinového cukru Labeta (20 g) |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
Na náplň: | |
1 balení | Makovou směs Labeta nebo pomletý mák (pro zcela bezlepkový recept) |
90 ml | mléka |
10 ml (1 PL) | rumu (lze vynechat ve verzi pro děti) |
1 čajová lžička | skořice |
1 čajová lžička | Vanilinového cukru Labeta (10 g) |
2 čajové lžičky | másla |
citronovou kůra z chemicky neošetřeného citrónu |
Postup:
- Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které se necháme kynout 45 minut až 1 hodinu v pokojové teplotě. Bezlepkové těsto nenakyne tolik, jako tomu bývá u klasického kynutého těsta, ale maličko přeci jen svůj objem zvětší.
- Mezitím si připravíme náplň tak, že veškeré suroviny smícháme v teplém mléce a společně provaříme zhruba 2 minuty. Poté necháme zakryté odstát.
- Po nakynutí těsta si ho rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku (ne příliš tence, spíše silnější vrstvu, jinak by se těsto trhalo). Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň. Poté těsto z krajů přehneme směrem dovnitř, aby náplň nevytékala a zarolujeme jako závin.
- Klidně můžeme péct v podobě závinu. Pokud se rozhodneme pro formu věnce, „závin“ rozpůlíme podélně, propleteme a stočíme do kruhu (věnce). Musíme počítat s tím, že se po okrajích těsto trošku trhá. Aby zůstal uprostřed otvor, obalíme malou sklenici alobalem a dáme jí do středu věnce, aby se při pečení nespojil.
- Poté důkladně celý pletenec včetně náplně pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a dáme péct na 180 až 190 °, dokud povrch nezezlátne.
- Necháme věnec vystydnout na plechu a podáváme se zakysanou smetanou, nebo ozdobíme polevou z citronové šťávy a vanilinového cukru.
Zdroj: Labeta.cz