Pečené cukroví pro diabetiky z mrkve, másla, hroznového cukru, tmavé mouky, mletého máku, mandlí, vajec a pomerančové šťávy.
Ingredience:
200 g | očištěné mrkve |
120 g | másla |
120 g | hroznového cukru |
100 g | mletých mandlí |
80 g | tmavé mouky |
60 g | mletého máku |
10 ks | mandlí se slupkou (30 g) |
3 ks | vajec |
20 ml | pomerančové šťávy |
2 lžíce | prášku do pečiva (vrchovaté) |
tuk na vymazání formy |
Postup:
1. Omyté mrkve na jemno nastrouháme, dáme do utěrky a vymačkáme
2. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků
3. Tuk a 60 g hroznového cukru utřeme do pěny, postupně přidáváme žloutky, 10 ml pomerančové šťávy, mrkev, mák a mleté mandle
4. Z bílků ušleháme sníh
5. Do mouky smícháme prášek do pečiva a střídavě s bílkovým sněhem vmícháme do těsta
6. Těstem naplníme vymazanou pečicí formu (délka 25 cm,obsah asi 1,5 l) a pečeme v horké troubě 50–
55 minut (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2)
7. Chlebíček vyklopíme z formy a necháme vychladnout
8. Utřeme 60 g hroznového cukru s lžící pomerančové šťávy a vzniklou polevou potřeme chlebíček a ozdobíme půlkami mandlí.