REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Majonéza základní II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pastovitá hmota nažloutlé barvy, skvělá příloha k hranolkům, pečenému masu …


Ingredience:
120 gčerstvých žloutků
865 gjedlého oleje
15 gocta
10 gsoli
voda, vývar nebo mléko

Postup:

1. V porcelánové misce rozšleháme metličkou žloutky se špetkou soli
2. Za stálého míchání pak přidáme po kapkách olej, až směs začne houstnout, poté můžeme olej začít přidávat tenounkým pramínkem
3. Jakmile se nám našlehaná majonéza začne spojovat na metličce do hroudy, začneme přidávat po kapkách ocet
4. Ředíme ji vodou, vývarem nebo mlékem
5. Nakonec je-li třeba, mírně osolíme.

Doporučení:

Zpočátku olej přidáváme velmi opatrně po malých dávkách, přičemž dbáme toho, aby veškeré ingredience měly stejnou teplotu!!!Na kousky nakrájené okurky, nálev z okurek a malé drobné kousky cibule z majonézy udělají výbornou tatarku.

Poznámka:

Nastavení majonézy:
Šlehanou smetanou – Dobře našlehanou a rozředěnou majonézu nastavíme a nakypříme 1/8 l šlehané smetany, kterou do ní zlehka zamícháme.
Kyselou smetanou – Na jemné zeleninové saláty se dobře hodí majonéza nastavená čerstvou kyselou smetanou. Zašleháme ji po troškách do majonézy nerozředěné, až máme majonézu té hustoty, jakou potřebujeme. Pak ji podle chuti přisolíme nebo přikyselíme, popřípadě trochu přisladíme.
Kaší z mléka a z mouky – 1/2 l mléka, čtyři lžíce hrubé mouky, sůl, nerozředěná majonéza ze dvou žloutků. V trošce mléka rozmícháme mouku na řídké těstíčko, pak přilíváme ostatní mléko a mouku hladce rozkvedláme, až kašička zahoustne. Hned ji odstavíme a přikryjeme, aby na povrchu neoschle. Necháme ji vychladnout. Pak ji po lžičkách zašleháme do majonézy. Potřebujeme-li majonézu řidší, rozředíme ji ještě trochou mléka. Hotovou podle chuti přisolíme a přikyselíme (Tato majonéza je vhodná na větší množství bramborového salátu).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy