REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Madeleines

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křehoučké, po citronu voňavé a pečené kloboučky – pečivo z formiček podle tradiční francouzské receptury.


Ingredience:
100 gkrupicového cukru
100 ghladké mouky
100 gmásla
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkaprášku do pečiva
2 ksvejce
citronová kůra z poloviny citronu
špetka soli
A dále:
formičky na madlenky

Postup:

1. Předem rozpustíme máslo a necháme vychladnout
2. Vejce s cukrem šleháme do vysoké světlé pěny, přidáme citronovou šťávu
3. Stěrkou jemně zapracujeme směs mouky, soli, prášku do pečiva a citronové kůry
4. Dobře vymícháme a pomalu, jemným pramínkem, za stálého míchání přidáme vychladlé máslo
5. Přikryjeme fólií a uložíme cca na 2 hodiny do chladu odpočívat
6. Máslem vymažeme formičky na madlenky naplníme asi do 2/
3 odpočinutým a potom dobře promíchaným těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 5 minut
7. Pak teplotu stáhneme a dopečeme ještě asi 5 minut na 150-160 °C – hlídáme
8. Madlenkám z odpočinutého těsta by měla pěkně vyskočit nafouklá bříška.

Doporučení:

Pokud nemáte formičky na madlenky, poslouží dobře i formičky na vánoční tlapky nebo malé košíčky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy